Wapenhandel stijgt naar 37 miljard dollar

De internationale wapenhandel is vorig jaar gestegen tot bijna 37 miljard dollar. De VS blijven verreweg de grootste wapenleverancier ter wereld, terwijl ontwikkelingslanden de voornaamste afnemers zijn.

Amerikaanse wapenproducenten leverden ongeveer de helft van alle conventionele wapens die vorig jaar werden verkocht, tegen een totale opbrengst van 18,6 miljard dollar. 68 procent van alle Amerikaanse wapens ging naar ontwikkelingslanden. In totaal steeg de internationale wapenhandel met 8 procent tot 36,9 miljard dollar. Deze gegevens staan in het rapport `Conventional Arms Transfers to Developing Nations 1993-2000', dat wordt bijgehouden door het onderzoekscentrum van de Library of Congress. Het rapport verschijnt ieder jaar en wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende publicaties op het gebied van de internationale wapenhandel.

Tweede op de lijst van wapenleveranciers is Rusland, met een opbrengst vorig jaar van 7,7 miljard dollar. Dat is een aanmerkelijke stijging ten opzichte van 1999, toen Rusland voor 4,1 miljard dollar aan contracten afsloot. Frankrijk blijkt 's werelds derde leverancier, met contracten ter waarde van 4,1 miljard dollar. Daarna volgen Duitsland (1,1 miljard), Groot-Brittannië (600 miljoen dollar) en China (400 miljoen dollar).

,,Ondanks de veranderingen in de wereld sinds het einde van de Koude Oorlog zijn ontwikkelingslanden nog steeds de voornaamste focus'' van wapenleveranciers, schrijft de auteur van het rapport, de Amerikaanse defensiespecialist Richard Grimmett. De meeste conventionele wapens gaan rechtstreeks naar ontwikkelingslanden in Azië, Latijns Amerika en Afrika, wat vorig jaar contracten ter waarde van 25,4 miljard dollar opleverde, overigens het hoogste bedrag sinds 1994.

Belangrijke nieuwe afnemers op de internationale wapenmarkt zijn de Verenigde Arabische Emiraten, India en Zuid-Korea. De Verenigde Arabische Emiraten kochten vorig jaar 80 Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen, terwijl India tanks en gevechtsbommenwerpers van Russische makelij kocht. Rusland rekent China en India tot zijn grootste klanten.

Landen in het Midden-Oosten hebben tussen 1993 en 2000 de meeste wapens gekocht. Israël, Irak, Iran en Saoedi-Arabië ontvingen over die periode voor 106 miljard dollar aan wapens.

Het rapport meldt ook dat Rusland en Iran een voorzichtige handelsrelatie hebben aangeknoopt. Waarnemers tekenen bezorgd aan dat de VS van plan zijn Rusland over te halen het anti-raketverdrag uit 1972 opzij te schuiven. In ruil daarvoor zouden de VS bereid zijn Russische technologie te kopen of samen te werken bij de ontwikkeling van nieuwe communicatiesystemen. Een handelsrelatie tussen Rusland en Iran zou samenwerking echter in de weg staan.