Venlo schreeuwt om vaccinatie

In jaren zat de rooms-katholieke parochiekerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Venlo niet zo vol. Zevenhonderd bezorgde ouders luisterden gisteravond naar arts P. Jacobs van de GGD. Hoe meer hij vanaf de preekstoel de ouders probeerde gerust te stellen over de meningokokbacterie, hoe hoger de emoties opliepen.

In Venlo was gistermorgen onrust ontstaan na de bekendmaking van twee mogelijke gevallen van meningokokkenziekte. Vanmiddag werd bekend dat een peuter van anderhalf jaar uit Venlo-Zuid inderdaad besmet is. Met welk type is nog niet bekend. Het onderzoek daarnaar zal nog enkele dagen duren. Van het andere kind staat de besmetting nog niet vast.

Dat de GGD er vooralsnog vanuit gaat dat de gevallen niets met elkaar te maken hebben, en er tot nu toe niet meer gevallen van meningokokken zijn dan andere jaren, stelt de bevolking niet gerust. Tevergeefs organiseerde de GGD Noord-Limburg gisteravond de informatiebijeenkomst in de kerk. GGD-woordvoerder X. Boers: ,,Onze arts legde uit dat er nu geen massale vaccinatie nodig is. Maar driekwart van de ouders was niet te overtuigen.'' Het merendeel van de aanwezigen eiste vaccinatie onder het motto: baat het niet, schaadt het niet. Arts Jacobs legde het vanaf de preekstoel allemaal nog eens uit, maar dat leidde slechts tot meer emoties en geschreeuw. Zo vielen er in de kerk woorden die er doorgaans niet vallen. Pastoor Th. Peters, die het allemaal aanhoorde: ,,Geschreeuw? Heerlijk toch! De kerk moet een ontmoetingsplek zijn.''

De GGD heeft Venlose huisartsen geadviseerd geen gehoor te geven aan de roep van ouders om kinderen te vaccineren. Het merendeel van de artsen zou deze landelijke richtlijn volgen. ,,Toch zijn er ook artsen die de emotionele druk van hun patiënten niet kunnen weerstaan'', zegt woordvoerder Boers. ,,Daar hebben we begrip voor. We hebben gisteren zelf kunnen zien hoe hoog de emoties oplopen.''