UPC stelt prioriteiten

Kabelconcern UPC wil zijn telefoniedochter Priority Telecom naar de beurs brengen. UPC, dat zelf onder schulden gebukt gaat en zware verliezen lijdt, probeert wanhopig van het verliesgevende Priority af te komen. Op grond van de voorwaarden uit een overeenkomst met een minderheidsaandeelhouder in Priority kost het UPC minstens 200 miljoen dollar als het er niet in slaagt de divisie vóór 1 oktober een beursnotering te bezorgen. De marktwaarde van UPC bedraagt op dit moment minder dan 400 miljoen dollar.

Gezien zijn eigen kwetsbaarheid is UPC er alles aan gelegen te voorkomen dat het straks moet betalen. Om er zeker van te zijn dat de beursnotering snel gestalte krijgt, doet het concern Priority waarschijnlijk in de uitverkoop. Dergelijke verkopen — en UPC is zeker niet de enige die zich daartoe gedwongen voelt — versterken alleen maar de trend van dalende waarderingen in de sector van de alternatieve telecomnetwerken. Viatel heeft deze maand een veiling van zijn netwerkbezit afgelast omdat er geen bevredigend bod werd uitgebracht. Toch staat datzelfde bezit nog voor meer dan twee miljard dollar in de boeken.

Beleggers hebben het vertrouwen in de potentiële winstgevendheid van telecomnetwerken verloren. Ze weten niet zeker hoe ernstig het gevaar van overcapaciteit is. De boekwaarde van de vaste activa van telecomconcerns vormt geen bodem meer voor de waardering. Ook de verwachte verkopen bieden geen houvast meer, omdat de omzetprognoses ingestort zijn. Zelfs de telecomconcerns met het grootste kapitaal en de aantrekkelijkste bezittingen laten zich niet zo makkelijk meer waarderen. Nu de aandelen van de zwakkere bedrijven in deze sector zo goed als waardeloos zijn geworden, zijn beleggers in de marktleiders in paniek geraakt. Daarom heeft Colt de afgelopen maand 27 procent van zijn marktwaarde verloren en Energis zelfs 55 procent.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly