UPC onderuit door beursgang dochter Priority

UPC verloor vanochtend ruim 12 procent op de Amsterdamse beurs. Tegen het middaguur stond het kabelconcern op 0,73 euro. De sterke daling volgde op de bekendmaking van UPC dat het zijn dochterbedrijf Priority Telecom voor 1 oktober aan een beursnotering aan Euronext Amsterdam gaat helpen. Hiermee voorkomt UPC een claim van Amerikaanse aandeelhouders van 200 miljoen dollar, ongeveer 500 miljoen gulden. Gisteren leverde UPC ook al tien procent in.

Het enige andere aan de AEX-index genoteerde fonds dat minder waard is dan 1 euro, Versatel, daalde vanochtend ook verder door. Met een verlies van 3,5 procent stond telecomfonds Versatel tegen het middaguur op 0,82 euro.

Aan de Amsterdamse beurs was vanochtend maar één fonds met grotere koersverliezen dan Versatel en UPC. De elektronische uitgever AND leverde 33,33 procent in; het fonds opende vanochtend op 0,03 euro en stond tegen het middaguur op 0,02 euro.

Beleggers toonden zich weinig tevreden met de halfjaarcijfers die Internatio-Müller vanochtend presenteerde. De technisch dienstverlener zag het bedrijfsresultaat met 6 procent tot 100 miljoen gulden dalen. Het concern, voorheen een technisch conglomeraat, is druk bezig bedrijfsonderdelen af te stoten. De omzet liep terug met 37 procent. De koers daalde eerst met 4,6 procent, en later met 1,1 procent naar 24,95 euro. Internatio-Müller is aan de lokale markt genoteerd.

In de AEX-index stond, naast handelshuis Buhrmann, ook voormalig uitgever VNU op verlies. Het concern bereikte en nieuw dieptepunt met 34,75 euro, een verlies van 1,7 procent. Het concern maakt morgen halfjaarcijfers bekend. Beleggers vrezen voor tegenvallende resultaten.

Wolters Kluwer, nog wel een échte uitgever, won 2,3 procent. Gisteren won het fonds ook al aan waarde, als correctie voor de afstraffing die het aandeel Wolters Kluwer vorige week kreeg na bekendmaking van halfjaarcijfers vorige week.

Na Wolters Kluwer was Ahold de grootste winnaar uit de AEX-index. Het supermarktenconcern kon 1,8 procent aan koershoogte bijboeken. Ahold beperkt de internetbestelservice buiten de Randstad. De AEX-index steeg met 0,6 procent naar 526 punten.

De overwegend positieve stemming op de beurs in Amsterdam was ten dele een reactie op de beurssentimenten in New York. Daar sloten gisteren zowel de Dow-Jonesindex als de technologiebeurs Nasdaq met 0,8 procent winst. Op Wall Street verwachten beleggers dat het systeem van centrale banken, de Fed, vandaag voor de zevende keer dit jaar een renteverlaging doorvoert.

De grote Europese beurzen in Europa stonden overwegend op lichte winst. Alleen de DAX-index in Frankfurt verloor. Deutsche Telekom stond onder druk. Berichten in de Duitse pers melden dat Sonera nog dit jaar 72 miljoen aandelen van Deutsche Telekom wil verkopen. Dit is het gevolg van het aflopen van een blokkeringsregeling na de aankoop van VoiceStream Wireless door Deutsche Telekom vorig jaar.

De beurs in Tokio is vandaag in de middaghandel opgekrabbeld. De Nikkei-index sloot 0,2 procent hoger op 11.280 punten. Eerder op de dag daalde de Nikkei nog naar het laagste punt in zeventien jaar, daarna volgde herstel doordat koopjesjagers de markt betraden.