Thatcher: Clarke is `ramp' voor Tories

De Britse oud-premier Margaret Thatcher wil dat Iain Duncan Smith de nieuwe Conservatieve partijleider wordt. De pro-Europese tegenkandidaat Kenneth Clarke zou ,,een ramp'' voor de partij betekenen, aldus Thatcher vandaag in een ingezonden brief in The Daily Telegraph.

Thatchers interventie, die algemeen werd verwacht, komt op het moment dat de 310.000 partijleden een stemformulier in de bus hebben gekregen waarmee ze de eindstrijd om de opvolging van William Hague beslissen. Hague heeft zich ook voor Duncan Smith uitgesproken. Oud-premier John Major zal later deze week waarschijnlijk Clarke steunen.

Clarke kreeg gisteren ook bijval van zestig prominente zakenlieden, die de voormalige minister van Financiën beschouwen als de beste manager van economische en sociale zaken die de Tories zich kunnen wensen. In een poging zijn imago van kritiekloze euro-voorstander af te schudden maakte Clarke gisteren de namen bekend van twaalf Eurosceptische Tories die hem steunen.

Volgens Thatcher is Clarke echter ,,nog enthousiaster over de euro dan de premier [Blair]'' en denkt hij lichtvaardig over de ,,strategische keuze tussen een opkomende Europese superstaat en onze relatie met Amerika''. Een meerderheid van de partijleden zou die standpunten niet delen. Wanneer hij toch leider wordt, zullen de Conservatieven er volgens haar voortdurend uitzien als ,,hopeloos verdeeld of diep cynisch – hetzij rebellerend tegen hun leider of instemmend met beleid waarvan ze weten dat het verkeerd is''.

In een hoofdartikel onderschrijft de Telegraph Thatchers redenering. Het enige wat premier Blair in het geval van een zege voor Clarke hoeft te doen, is elke week een nieuw Europees initiatief te nemen om de splitsing in de Tories zichtbaar te maken, aldus de krant. Duncan Smith heeft ,,charisma-lessen nodig'', maar is wel de ,,kandidaat van de toekomst''.

Het Clarke-kamp noemde vanochtend Thatchers brief ,,een kus des doods'', die alleen laat zien hoe rechts Duncan Smith is. Sir Leon Brittan, een Clarke-fan, zei dat veel Conservatieven bij de laatste verkiezingen juist hebben duidelijk gemaakt dat ze niets van Hague's felle ,,anti-Europeanisme'' moesten hebben.