Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de onthulling van het monument Marietje Kessels in Tilburg. Dit wordt geplaatst om geweld tegen kinderen af te wijzen. Verder een reportage over de economie in Argentinië. Ned.2, 18.20-18.43u.

DOCUMENTAIRES

Babymakers. Tweede aflevering van een Engelse serie documentaires over het niet op de reguliere manier ontwikkelen van menselijk leven. Met de komst van de reageerbuisbaby Louise Brown bereikten Robert Edwards en Patrick Steptoe een wetenschappelijke mijlpaal. Wat sciencefiction leek bleek ineens werkelijkheid. Maar het gevecht voor de acceptatie van IVF (in vitro fertilisatie) moest nog beginnen. Ned.1, 17.10-18.09u.

Urbania. Portretten van kunstenaar Gijs Donker die voor zijn overleden broer Aad een expositie organiseerde, van politiek vluchteling Saeed Elmasizadek die in Amsterdam een winkeltje in Oosterse sieraden heeft en van Piet Stevens die als 37 jaar fan van Feijenoord is. Ned.3, 19.25-19.55u

De kalverslachterij. Slot van een herhaling over medewerkers van een moderne kalverslachterij. In deze aflevering medewerker van de expeditieafdeling Ivo Kobac die gevlucht is uit Bosnië en in de pauzes gedichten schrijft voor kinderen. In eigen land is hij een gevierd kinderboekenschrijver. Ned.3, 20.27-20.58u.

Bindi millionaires. Eerste aflevering van een drieluik over rijke Aziaten in Engeland. Avtar Lit, een voormalig taxichauffeur en deejay, is momenteel een van de rijkste Aziatische Britten. Afl.: Raags to riches. BBC2, 20.30-21.00u.

Koplopers. Derde aflevering in een vierdelige serie over het levensverhaal van de tragisch om het leven gekomen Engelse prinses Diana. VRT, 21.45-22.35u.

De aangifte. Serie programma's waarin mensen aan het woord komen die slachtoffer zijn van een misdrijf en bij de politie aangifte doen. Zowel de kant van het slachtoffer en de dader als de kant van de politie wordt belicht. De slachtoffers zijn in eerste instantie niet op de hoogte van een verborgen camera. Later wordt aan de aangevers om toestemming voor uitzending gevraagd. Ned.1, 21.57-22.27u.

The Sleep Gene. Narcoleptische mensen vallen in slaap zonder waarschuwing: aan tafel, tijdens een levendig gesprek of terwijl ze op straat aan het wandelen zijn. In Amerika lijden er meer dan 135.000 mensen aan. Er is bewijs dat deze ziekte wordt veroorzaakt door een bepaald gen. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Het derde oog. Eerste deel van een driedelige door David Attenborough gepresenteerde serie over de toestand van de aarde. Eigenlijk weten we nog weinig over de aarde. Gaat het eigenlijk wel zo slecht met onze planeet? Canvas, 22.25-23.15u.

Chirurgenwerk. In deze aflevering zien we twee verschillende operaties. Allereerst een hartklep-operatie waarin de oude wordt vervangen door een nieuwe en in een tweede operatie wordt het hart van een patiënt door een externe hartpomp aan de gang gehouden. Ned.1, 22.27-23.12u.

Habets. Serie over Nederlanders die voor een nieuw bestaan in Zuid-Spanje kozen. Het is voor Jan en Hennie altijd een droom om een café-restaurant aan het strand in Spanje te hebben. Via een advertentie lukt dat en Plaza Andalucia wordt geopend. Vlak na de opening worden beiden ziek en moet de zaak verkocht worden. Toch willen ze allebei graag in Spanje blijven. Ned.2, 22.35-23.15u.

Lifters. Begin van een rauwe realityserie die winkeldieven op de voet volgt. De serie onderscheidt verschillende types, zoals de junk die zijn verslaving ermee betaalt, dwangmatige dieven en degenen die op geen andere wijze hun levensstijl kunnen financieren. Afl.: Junkie run. BBC2, 22.50-23.30u.

37°. Over ontspoorde jongeren die in de criminaliteit belanden en bruut geweld niet schuwen. Aansluitend een discussie. ZDF, 23.15-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Pauw in Panama. Deze voorlaatste aflevering neemt het spreekwoord `Hardlopers zijn doodlopers' onder de loep. Aan het gesprek doen mee presentator Beau van Erven Dorens, Sabine Wendel (ex-Big Brotherdeelneemster), zangeres Justine Pelmelay, oud-keeper Edward Metgod, twee internetondernemers die na twee gouden jaren alsnog failliet gingen en de trampolinespringer Alan Villafuerte, schietsporter Dick Boschman en hardloper Robin Korving. Ned.2, 20.58-21.55u.

SPORT

Reputations. Sonny Liston was één van de meest controversiële zwaargewichten uit de boksgeschiedenis. De ex-gedetineerde leerde boksen in de bajes en had connecties met de maffia. Hij bleef hierdoor in elk geval in het nieuws. Afl.: Sonny Liston - The champion that nobody wanted. BBC2, 22.00-22.50u.

MUZIEK

Liesbeth List zingt Piaf. Liedjes uit de musical Piaf waarin Liesbeth List o.a. de nummers La vie en rose, Non, je ne regrette rien, Milord, La foule, mon manège à moi en Sous le ciel de Paris zingt. Ned.2, 20.22-20.58u.

De wereld van Boudewijn Büch. De van oorsprong Australische, hardrockband AC/DC heeft nog steeds een groot aantal fans. De presentator bezoekt in deze allerlaatste aflevering onder meer het graf van de overleden zanger Bon Scott. Afl.: AC/DC/Highway to hell. Ned.3, 20.58-21.28u.

Die Meistersinger. Eerste deel van een driedelige registratie tijdens de Bayreuther Festspiele in 1999 van Richard Wagners opera met o.a. Peter Seiffert, Robert Holl en Matthias Hölle. Orkest o.l.v. Daniel Barenboim. Morgen, deel 2. ZDF, 0.30-1.55u.

KUNST

Pitch. Televisiebewerking van de choreografie Songs of the wanderers van Lin Hwai-min, uitgevoerd door het Taiwanese Gloud Gate Dance Theatre. De choreografie ging in '94 in premiere en wordt ook wel De gouden rijstdans genoemd. De rijst vormt een landschap dat door de bewegingen van de dansers steeds verandert. Ned.3, 22.50-23.52u.

DRAMA

Lilli. Slot van een Finse dramaserie over een gedreven, jonge vrouw, die als predikante aan de slag gaat in een achterstandswijk. Ned.1, 23.14-0.10u.

FILM

The Birdcage (Mike Nichols, 1996, VS). Brave klucht is getrouwe remake van La cage aux folles (1978). Robin Williams speelt Ugo Tognazzi's rol van homoseksuele nachtclubeigenaar die zich ten behoeve van aanstaande schoonfamilie van zoon tijdelijk als hetero voordoet. Met Gene Hackman als Republikeins senator. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Lancelot (Richard Gere) wil alleen maar naar bed met Guinevere (Julia Ormond) in even dure als platte en overbodige Hollywood-versie van de legende van Koning Arthur (Sean Connery). BBC1, 22.00-0.40u., onderbroken door nieuws.

Beavis and Butt-Head Do America (Mike Judge, 1996, VS). In hun eerste speelfilm verruilen Beavis en Butt-Head, de getekende pubers van muziekzender MTV, de tv voor een reis door het ganse land. Stupidity rules over iedereen, van de jaren-vijftig-veteraan die Eisenhower aanbidt tot de jaren-zeventig-leraar die het lied `Lesbian Seagull' zingt – met de stem van Engelbert Humperdinck. V8, 22.20-23.45u., onderbroken door reclame.

Talk Radio (Oliver Stone, 1988, VS). Eric Bogosian kreeg in Berlijn Zilveren Beer als hoofdrolspeler en scenarist van verfilming van zijn gelijknamige toneelstuk. Van een intrige is nauwelijks sprake in opwindend gefotografeerd portret van een `shock radio'-presentator die in zijn talkshows telefoontjes toelaat én afsnauwt van zowel antisemieten en neo-nazi's als eenzame zielen en verontruste natuurliefhebbers. Slot werd gebaseerd op de moord op de joodse presentator Alan Berg in 1984 door de neo-nazistische groepering The Order. ARD, 1.35-3.20u., nagesynchroniseerd.

Visit to a Small Planet (Norman Taurog, 1960, VS). Komisch vehikel voor Jerry Lewis. Hij speelt een alien die de mensheid bestudeert en verliefd wordt. Morgen, SBS6, 13.40-15.10u., met reclame.

Sissi (Ernst Marischka, 1955, West-Duitsland/Oostenrijk). Fameuze smartlap, onweerstaanbaar voor moeders en dochters (maar niet voor hen alleen). Zie Film-vooraf. Morgen, VRT, 13.50-15.35u.

None but the Lonely Heart (Clifford Odets, 1944, VS). Verdienstelijk melodrama waarin Cary Grant als zwerver in de Londense achterbuurten van de jaren dertig tot inkeer komt wanneer hij verneemt dat moeder Ethel Barrymore spoedig zal sterven. Morgen, BBC2, 14.30-16.20u.

RADIO

Kunststof. Honderdste uitzending met Benno Barnard over Nederland en België en zijn nieuwe theaterstuk Stervelingen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Het BBC Symphony Orchestra o.l.v. Leonard Slatkin speelt werken van Copland, Barber, Bernstein en Rachmaninov. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van basisschooldirecteur Marten Boonstra in Sneek een bloemlezing van de klankgedichten die Jaap Blonk eerder in het programma liet horen. In het tweede uur een gesprek met Mark Boog over zijn boek De vuistslag waarin de hoofdpersoon nadat hij op straat is neergeslagen in het ziekenhuis wordt opgenomen. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek met zanger/gitarist Morogoro Jazz. 747AM, 22.02-24.00u.

Incident op twee verdiepingen. Herhaling van de het persoonlijk relaas van de 80-jarige programmamaker Gabri de Wagt die zijn vrouw Jenny verloor tijdens een reis in Israël. Een ziekte in de ingewanden was haar fataal geworden. Over de ontreddering van toen, het doorgaan met twee kleine kinderen en het verwerken van het verdriet. Radio 1, 0.04-16.00u.

Route 747. Gesprek met wijnschrijver Hubrecht Duijker die inmiddels zo'n zestig boeken op zijn naam heeft staan. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.

MadiwodoVPRO. Reportage over de grens tussen bevrijd en bezet Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Over de vraag waarom zo weinig mensen de oversteek van de rivier maakten naar bevrijd Nederland. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.