Schalken met stip gestegen

Sjeng Schalken is als 24ste geplaatst bij de US Open die maandag in New York begint. De Limburgse tennisser staat na zijn finaleplaats afgelopen weekeinde in Washington op deze positie op de entry-lijst, de voormalige wereldranglijst.

Schalken was bij Wimbledon ook al een beschermde speler. Hij profiteert van de uitbreiding van de lijst van zestien naar 32 tennissers. Schalken was in Londen 26ste gerangschikt. De Braziliaan Gustavo Kuerten voert als nummer één van de wereld de plaatsinglijst aan. De Zuid-Amerikaan, die in New York een kwartfinale in 1999 als beste resultaat heeft, wordt gevolgd door de Amerikaan Andre Agassi en de Russische titelverdediger Marat Safin. Kuerten is de eerste Zuid-Amerikaan aan de kop sinds Pancho Segura uit Ecuador in 1944. De Australiër Mark Philippoussis heeft zich afgemeld voor de US Open. De Australische tennisser is niet op tijd hersteld van een knieblessure.

Bij de vrouwen is de Zwitserse Martina Hingis eerste geplaatst. Ze won het toernooi in 1997. De Amerikaanse Jennifer Capriati en Lindsay Davenport staan tweede en derde. Titelverdedigster Venus Williams is vierde gerangschikt. Mary Pierce heeft zich afgemeld. De Française kampt al lange tijd met een rugblessure. Ze miste hierdoor ook al Roland Garros en Wimbledon. Ook Anna Koernikova ontbreekt opnieuw. De Russische, door een voetblessure al afwezig in Parijs en Londen, trok zich terug vlak nadat de plaatsinglijst was bekendgemaakt. Ze was als negentiende gerangschikt. Alle speelsters onder haar schuiven een plaats op en de Spaanse Cristina Torrens Valero is nu 32ste op de lijst.

De eerste tien geplaatsten bij de mannen: 1. Kuerten (Bra), 2. Agassi (VS), 3. Safin (Rus), 4. Hewitt (Aus), 5. Ferrero (Spa), 6. Rafter (Aus), 7. Kafelnikov (Rus), 8. Grosjean (Fra), 9. Henman (GB), 10. Sampras (VS).

De eerste tien geplaatsten bij de vrouwen: 1. Hingis (Zwi), 2. Capriati (VS), 3. Davenport (VS), 4. Venus Williams (VS), 5. Clijsters (Bel), 6. Henin (Bel), 7. Seles (VS), 8. Mauresmo (Fra), 9. Tauziat (Fra), 10. Serena Williams (VS).