Reizigers gestrand in Paramaribo

In Paramaribo wachten naar schatting 800 gestrande reizigers al enkele weken op vervoer naar Nederland. De gedupeerden zijn klanten van de chartermaatschappij Inter Tropical Aviation (ITA). Ze kunnen niet terug naar huis, omdat ITA in financiële moeilijkheden verkeert en sinds 23 juli geen vluchten meer heeft uitgevoerd naar Brussel. De voornamelijk uit Nederland afkomstige vakantiegangers hebben wel een retourticket betaald. In Nederland wachten nog eens driehonderd mensen tevergeefs op een vlucht naar Suriname.

ITA is een kleine chartermaatschappij onder leiding van de hindoestaanse zakenman S. Guptar. Het bedrijf biedt deze zomer retourvluchten aan tussen Brussel en Paramaribo. De tickets zijn enkele honderden guldens goedkoper dan die voor de gezamenlijke lijndienst van KLM en de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) tussen Amsterdam en Paramaribo. Maar ITA, dat deze zomer maar enkele vluchten heeft uitgevoerd, is in betalingsproblemen geraakt. Daardoor is nu geen toestel beschikbaar en zijn honderden passagiers gestrand. Vorig jaar kampte ITA met soortgelijke problemen. Toen werkte het bedrijf nog samen met de Belgische chartermaatschappij Citybird.

Vorige week trok een groep boze passagiers in Paramaribo naar het plaatselijke ITA-kantoor en naar het ministerie van Transport. Minister G. Castelen zei bij die gelegenheid te willen bekijken of de mensen toch uit Suriname weg kunnen komen. Hij heeft gesprekken geïnitieerd tussen SLM en ITA. Dat heeft erin geresulteerd dat enkele mensen met de reguliere lijndienst hebben kunnen vertrekken. Daarnaast wil SLM ervoor zorgen dat er één of meerdere vliegtuigen worden gehuurd, ,,maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan'', aldus SLM-directeur Nederland, E. Henshuijs. Hij wil niet zeggen om hoeveel het gaat, maar bronnen in Suriname spreken over minimaal 500.000 dollar. Tot nu toe heeft ITA dat bedrag niet op tafel kunnen leggen.

ITA is volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geen lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Passagiers die een nieuw ticket kopen, kunnen naar hun geld fluiten. De onderhandelingen worden vandaag in Paramaribo voortgezet.