Populaire comédienne

Sylvia Millecam, die zondagmiddag in een ziekenhuis in Nijmegen overleed, was al geruime tijd ziek. Het afgelopen seizoen werd ze in het tv-programma Ook dat nog vervangen door gastpresentatrices. Haar ziekte werd geweten aan een bacteriële infectie; pas sinds kort was bekend dat ze aan kanker leed. Toch hield ze vol dat ze dit najaar weer present zou zijn in het programma waaraan ze sinds de start, in 1989, had meegewerkt. Het bood haar niet alleen volop de mogelijkheid om zich uit te leven in komische rolletjes, maar omdat de sketches verwezen naar bestaande consumentenproblemen, vond ze ook dat ze er nuttig werk mee verrichtte.

Sylvia Millecam werd in 1956 in Den Haag geboren, maar groeide op in Boxmeer en volgde de toneelschool in Maastricht. Alle bijpassende dialecten leerde ze zich moeiteloos aan. In 1981, het jaar waarin ze afstudeerde, maakte ze ook haar eerste film, als tegenspeelster van de eveneens onbekende Theu Boermans in Comeback van Jonne Severijn. Daarna speelde ze een paar toneelrollen bij de toenmalige gezelschappen Globe en Theater, tot ze door Aart Staartjes voor de televisie werd ontdekt. Haar optreden in Klokhuis, waar ze haar talent voor snelle typeringen bewees, bracht Aad van den Heuvel in 1989 op het idee haar te vragen voor Ook dat nog.

Na één seizoen was Sylvia Millecam de onbetwiste ster van het programma. Begin jaren negentig werd ze in diverse opinie-onderzoekjes zelfs verkozen tot de populairste vrouw van Nederland, boven koningin Beatrix. Ze wist in elk scènetje de juiste toon aan te slaan, van serieus tot excentriek, van treurig tot het toppunt van begeerlijkheid. De KRO was in die tijd van plan haar de hoofdrol te laten spelen in een Nederlandse versie van de Lucy Ball Show. Men kocht de Amerikaanse scripts, maar verzuimde haar tijdig te contracteren. Toen het zo ver was, bleek ze al door RTL4 geëngageerd te zijn voor een eigen versie van de Mary Tyler Moore Show. De hoofdrol in de veel minder succesvolle KRO-serie ging toen naar de onbekende Bianca Krijgsman, nu bekend van Plien & Bianca.

In het theater speelde Sylvia Millecam in 1990 nog het tragikomische Playmates, samen met haar zwaar gehandicapte vriendin Margot Keune. Het was op haar verzoek geschreven door haar toenmalige vriend Haye van der Heyden, omdat ze haar vriendin een toneelrol wilde geven en zodoende een herkenbaar beeld hoopte te bieden van het leven met een handicap.

Daarna beperkte ze haar werkzaamheden tot Ook dat nog en het Teleac-programma Knoop in je zakdoek voor verstandelijk gehandicapten. Een paar jaar geleden voerde ze nog actie voor het voortbestaan van dit programma, dat om financiële redenen dreigde te sneuvelen.

Soms zei ze dat ze wel weer eens op het toneel zou willen staan, al was het maar om te laten zien dat ze meer dan alleen die malle meid van de televisie was. Maar dat is er niet meer van gekomen.

    • Henk van Gelder