Pim Fortuyn wil meedoen aan verkiezingen

De publicist en columnist Pim Fortuyn heeft zich gisteren opgeworpen als kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland voor de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend voorjaar. De voormalige Rotterdamse hoogleraar publiekrecht sluit echter evenmin uit dat hij zich bij het CDA zal aansluiten of zelfs met een eigen lijst aan de verkiezingen deelneemt.

De 53-jarige Fortuyn onthulde zijn politieke ambities gisteren tijdens een gesprek in het tv-programma 2Vandaag. Fortuyn wil het debat in de Tweede Kamer verlevendigen. Nu is dat volgens hem een tamelijk slaapverwekkend college. Voorts liet hij weten ooit nog eens premier te willen worden. In december zal hij een besluit nemen.

Voorzitter J.Nagel van Leefbaar Nederland verwelkomde het aanbod van Fortuyn. Maar hij onderstreepte dat zijn pas eerder dit jaar opgerichte partij eerst haar verkiezingsprogramma moet afronden. Vervolgens zal de partij in januari op een verkiezingscongres besluiten wie de lijsttrekker wordt. Nagel bevestigde dat Fortuyn wel al contacten heeft gehad met Leefbaar Nederland.

Fortuyn, die zichzelf adviseur van het CDA noemt, komt volgens een CDA-woordvoerder desondanks niet meer in aanmerking voor een plaats op de CDA-lijst voor de Tweede Kamer. De zogeheten `groslijst', met de namen van zo'n 300 kandidaat-Kamerleden, is intussen afgerond. De naam Fortuyn komt er niet op voor. Fortuyns `adviseurschap' van het CDA heeft intussen niet meer om het lijf dan zo nu en dan eens een gesprek met CDA-fractieleider De Hoop Scheffer, zo verklaarde een CDA-woordvoerder vanmorgen.

Eind jaren '80 maakte hij naam met de invoering van een openbaar-vervoerkaart voor studenten. Ook trok hij de aandacht met een pleidooi voor een restrictiever asiel- en immigratiebeleid.