Oekraïne koppelt stroomnetwerk weer met Russen

Rusland en Oekraïne hebben gisteren hun elektriciteitsnetwerken weer aan elkaar gekoppeld, zo meldt vandaag de Financial Times. De aansluiting is een teken dat de politieke en economische banden tussen de landen worden aangehaald.

De koppeling, die twee jaar lang was onderbroken, geeft Oekraïne toegang tot de goedkopere Russische elektriciteit. De Russen op hun beurt kunnen stroom exporteren via Oekraïne naar Moldavië. De koppeling was gepland voor februari, maar werd toen uitgesteld omdat de buurlanden het niet eens konden worden over financiële en politieke afspraken.

De elektriciteitsbedrijven in Oekraïne hebben geklaagd dat de Russische stroom indirect wordt gesubsidieerd. Dit omdat het wordt opgewekt met het goedkope gas dat wordt geleverd door gasgigant Gazprom, het grootste gasbedrijf ter wereld. De Financial Times meldt dat critici hebben gezegd dat het weer koppelen van de netwerken zowel Oekraïne en Moldavië afhankelijk zal maken van de goedkope Russische energie omdat zij minder in de lokale energie produktie zullen investeren.

Rusland en Oekraïne zijn nog in onderhandelingen over betalingen van Oekraïne voor Russisch gas. De betalingen voor gasleverancies hebben moeilijkheden veroorzaakt in de relatie tussen beide landen. Rusland heeft in het verleden geklaagd dat Oekraïne niet betaalde en geklaagd over het aftappen van gas dat via Oekraïne werd geëxporteerd naar een derde land.

Oekraïne is Rusland nog 1,4 miljard dollar schuldig voor oude gasleverancies en, aldus de Russen, nog eens 800 miljoen dollar aan boetes en rente. Het bedrag moet worden voldaan door het staatsbedrijf Neftagaz Ukraine, de nationale energie-importeur, en moet worden overgemaakt aan Gazprom. Dit Russische energiebedrijf is nog maar voor 38 procent in handen van de staat, maar in de praktijk bepaald het Kremlin in belangrijke mate de koers van het bedrijf.

Rusland en Oekraïne spraken vorig jaar af dat Oekraïne staatsobligaties zou uitgeven om aan zijn schulden te voldoen. Het plan werd in de ijskast gezet met de komst van een nieuwe minister-president in Oekraïne. De Russen vinden dat de schuld moet worden gezien als een nationale aangelegenheid, Oekraïne zegt dat het een zaak is van Neftagaz Ukraine.