Noord-Koreaanse Titanic in première in Seoul

Als alles goed gaat, dan kan het bioscooppubliek in Zuid-Korea deze week kennis nemen van het Noordkoreaanse antwoord op de Amerikaanse film Titanic. De film, Souls Protest, vertelt het ware verhaal van het Japans marineschip de Ukishima, dat op 24 augustus 1945 voor de kust van Japan met vele duizenden Koreanen aan boord tot zinken kwam.

Over het hoe en waarom van de schipbreuk verschillen de historici van mening, maar in de Noord-Koreaanse filmversie zijn het de Japanners die hun eigen schip moedwillig tot zinken brengen. Zo willen ze zich namelijk ontdoen van de vele Koreaanse getuigen van hun oorlogsmisdaden die zich op het schip bevinden.

Een van die getuigen is een Koreaans `troostmeisje' dat aan het eind van de oorlog op het Japanse schip wordt teruggebracht naar Korea. Aan boord treft ze na vele jaren haar verloofde weer, die eerder naar Japan is vertrokken om er in de plaats van zijn aanstaande schoonvader als dwangarbeider te gaan werken. Dan wordt het schip gebombardeerd, en een van beide geliefden komt daarbij om.

De Zuid-Koreaanse distributeur wacht nog op vergunning om de film op vrijdag in Seoul te kunnen vertonen. Dan is het precies 56 jaar geleden dat het schip tot zinken kwam. Ondanks de vele verschillen tussen Noord- en Zuid-Koreanen hebben zijn dit gemeen: frustratie over Japans omgang met zijn oorlogsverleden.