Muziek verbetert werksfeer niet

Muziek heeft geen positief effect op de prestaties van mensen. Ook draagt muziek niet bij aan een betere werksfeer. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB), die de conclusies vandaag naar buiten heeft gebracht. Het onderzoek naar de effecten van muziek op de werkvloer werd verricht in opdracht van de stichting Bestrijding Akoestische Vervuiling (BAM), die tot doel heeft ongewenste geluiden af te schaffen danwel te beperken.

Onderzoekers Vera Rijcken en Esther de Brouwer stelden 59 personen bloot aan diverse soorten geluid en muziek en lieten hen onderwijl diverse taken verrichten. Het blijkt dat mensen geheugentaken significant beter verrichten zonder geluid. Bij overige taken werden geen belangrijke verschillen gevonden. Het maakt bij de geheugentest niet uit of mensen naar radio, spraak of klassieke muziek luisteren: in alle gevallen scoorden de proefpersonen slechter dan de personen die taken in stilte volbrachten.

Volgens de onderzoeksters staan de uitkomsten haaks op de toename van geluid van onder meer rinkelende mobiele telefoons en achtergrondmuziek in winkels en bedrijven.