Misschien ben ik gewoon te wild

Geslachtsziekten nemen toe, blijkt uit verschillende rapporten. Dat wijst op onveilig vrijen. Heeft men in de wachtkamer van de geslachtsziekten-poli inderdaad genoeg van het condoom?

,,Het is de eerste keer dat ik hier ben'', zegt een veertigjarige, zwartharige vrouw een beetje zenuwachtig. ,,Ik heb al acht jaar een vaste vriend, maar ik ben één keer vreemd gegaan.'' Ze durft het hem niet te vertellen en hoopt dat het met een sisser afloopt, dat ze geen ziekte heeft opgelopen. ,,Ik zeg dat ik last heb van mijn eierstokken, anders snapt hij niet waarom ik zo afstandelijk doe.'' Heeft ze het soms niet veilig gedaan? ,,We hebben het half veilig gedaan'', zegt ze. ,,Hij heeft het condoom halverwege omgedaan.''

Het is druk in de wachtkamer van de soa-polikliniek van de Amsterdamse GG&GD, mensen moeten een nummertje trekken. Zelfs buiten staan mensen te wachten. Tijdens het dagelijkse inloopspreekuur kan iedereen zich gratis en anoniem laten onderzoeken op geslachtsziekten en zich laten testen op hiv.

Een jongen van rond de dertig met een brilletje heeft ,,klachten''. Hij is bang voor een ,,anale druiper'' oftewel anorectorale gonorroe. ,,Voordat het condoom omging, hebben we elkaar aangeraakt. Dat kan dus ook al niet'', zegt hij ongelukkig.

,,Veilig vrijen is veilig vrijen en dat doe je met een condoom'', zegt H. Fennema, het hoofd van de soa-polikliniek. Geslachtsziekten worden verspreid door een kleine kern besmette mensen, zegt hij. ,,Wanneer leden van deze kern onbeschermd gemeenschap hebben met mensen van buiten de kern, worden de ziekten verspreid. Wie de leden van die kern precies zijn, is niet bekend.'' Een biseksuele man die bijvoorbeeld onveilig vrijt met een besmette homo kan de geslachtsziekte makkelijk verspreiden onder hetero's.

,,Veilig vrijen is blijkbaar voor veel mensen erg moeilijk'', zegt Fennema. Dat vinden de wachtende bezoekers die op het stenen muurtje voor de kliniek van de zon genieten ook. ,,Veilig vrijen kan heel goed'', zegt een studente geneeskunde. ,,Je moet van tevoren alleen goed uit elkaars buurt blijven.'' Ze lacht. ,,En wil je het 100 procent veilig doen, dan moet je jezelf helemaal inpakken of anders het orale gedeelte ook maar weglaten'', voegt ze eraan toe. Zij laat zich onderzoeken omdat ze sinds een paar maanden een nieuw vriendje heeft.

Een blond 27-jarig meisje drukt een watje op haar arm. Bij haar is bloed afgenomen om te onderzoeken of ze een geslachtsziekte heeft of hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Ze heeft tien jaar een vaste relatie gehad en daarna ,,veel wisselende contacten''. En lang niet allemaal even veilig. ,,Als je het één keer onveilig hebt gedaan met een jongen, maakt het de volgende keer met hem ook niet meer uit'', zegt ze. Sinds een van haar `wisselende contacten' begon te sms'en dat hij besmet was met hiv, is ze bang geworden.

Een 24-jarige, tengere vrouw met lang bruin haar vertelt dat een keer het condoom is gescheurd. Ze werkt sinds een maand als prostituee. Ze kijkt bezorgd. Ze is bang voor aids. ,,Ja, je kunt het natuurlijk nooit aan de buitenkant zien, maar deze man zag er nogal ziekelijk uit.''

Haar collega's laten zich om de twee à drie maanden testen. ,,Ik zie in een condoom geen totale veiligheid'', zegt ze fel. ,,Eigenlijk vind ik het maar een flutding.'' Een 22-jarig meisje met een blote buik, een piercing door tong, neus en onderlip zegt dat bij haar de condooms ook ,,altijd'' scheuren. Maar zij is er een stuk luchtiger onder. ,,Misschien ben ik gewoon te wild'', giechelt ze.

Een jonge vrouw met een paars rokje aan en een donkerblonde paardenstaart kan zichzelf wel voor het hoofd slaan dat ze het onveilig heeft gedaan en nu in onzekerheid moet afwachten. ,,Ik begrijp het zelf ook niet'', zegt ze. ,,In het vuur van de strijd werd ik opeens onverschillig. Het kon me niets meer schelen. Een soort verstandsverduistering'', peinst ze. De volgende ochtend had ze spijt. ,,Zo dóm!''

    • Mayke Calis