Mannen dubbelvier in favorietenrol bij WK roeien

Van de twaalf Nederlandse boten bij de wereldkampioenschappen roeien in Luzern kwam gisteren alleen de mannen dubbelvier ongeschonden door de eerste ronde. Ondanks de derde plaats vorige maand bij de laatste wereldbekerwedstrijd in München is het kwartet weer favoriet voor de wereldtitel.

Voor de lichte vrouwen dubbeltwee en de niet-olympische lichte mannen dubbelvier was de tweede plaats voldoende voor een startbewijs in de halve finales. De negen andere boten moeten via herkansingwedstrijden een plaats bij de toptwaalf veroveren.

In de voorwedstrijden op de Zwitserse Rotsee werden de mentale verschillen tussen de ervaren en onervaren Nederlandse ploegen duidelijk. Dirk Lippits, Diederik Simon en Michiel Bartman bewogen de eerste dagen van het toernooi slechts zwijgzaam en onopvallend over het botenterrein. Alleen de boegroeier van het kwartet, Geert Cirkel, liep net als zijn oud-ploeggenoten van de Holland Acht rond met een onoverwinnelijke blik in de ogen.

De vier won. De ploeg die de zilveren medaille veroverde bij de Olympische Spelen in Sydney roeit voor een gouden bekroning in Zwitserland. ,,Het eerste stapje, maar wel vet de snelste tijd'', sprak Cirkel na de winst op rivaal Duitsland die in een zinderende race werd verslagen.

Bondscoach Jan Klerks genoot van zijn ploeg. ,,Ik denk niet dat ze veel beter kunnen dan dit. Prachtig. Dit soort mensen heeft een sterke tegenstander nodig om zich op te laden. Het is een waanzinnig volwassen ploeg. Ik kan ze ter voorbereiding alleen een paar tips geven, veel magie is er niet bij. Als een race slecht gaat, is dat vooral een mentale kwestie. Zoals in ons voorlaatste optreden. Er sluipt makkelijk onderschatting van de tegenstander in. Het is net als met voetbal: als je met de verkeerde kop in het veld staat, wordt het enorm moeilijk je te hervinden.''

De Holland Acht beschouwt het WK als tussenstation op weg naar de Zomerspelen in Athene in 2004. In München, waar de vier een mentale klap te verwerken kreeg, werd het zelfvertrouwen van het octet na de zesde plaats weer iets groter. De roeiers moesten van bondscoach Diederik de Boorder de eerste wedstrijd bij het WK varen als een race over 1.500 meter. ,,Die laatste 500 meter schreeuwt het publiek ze wel over het water'', zei De Boorder.

De acht verloor. De ploeg bleek in de voorwedstrijd vleugellam. Ondanks zichtbare inspanning van de atleten gleed het schip moeizaam over het water. Ook met eerdere bemanningen roeide de Nederlandse acht de laatste jaren veelbelovende trainingstijden maar slechte openingswedstrijden, waarna doorgaans een ijzersterke herkansing volgde.

Tijdens een cruciale herkansingsrace op de WK van 1999 om kwalificatie voor Sydney verbeterde de Holland Acht het eigen wereldrecord. Voor stuurman Merijn van Oijen kwam de tegenvallende race echter hard aan. ,,Deze race was zwaar onder ons niveau. Misschien willen we te graag. We moeten leren op dit soort momenten minder gespannen te zijn. Alles is bij ons op orde. Je denkt dan vrij makkelijk aan de psychologische component. En juist van die moeilijke mentale factor weten we het minst.''

Ook Wim Keizer, als mentaal begeleider van de roeiequipe nauw betrokken bij de acht, zocht de oorzaak van de teleurstellende wedstrijd in de psychologie. ,,De spanningsboog is voor deze jonge ploeg waarschijnlijk vrij maximaal gemaakt. De roeiers zijn dan gauw te gretig, te eager. Eigenlijk hartstikke goed, maar je hebt er een iets hoger technisch niveau voor nodig. Ze moeten nu in de ontspanning, een stapje terug.''

Keizer, op de wereldkampioenschappen van 1994 coach van de vier-met-stuurman waarin Bartman derde werd: ,,De acht staat aan het begin van het proces, de vier zit in het eindtraject van de ervaringsopbouw. De roeiers weten dat ze het kunnen. Zij weten dat ze van de Duitsers kunnen winnen. Ze hebben veel vertrouwen, daarom zitten ze veel minder in spanning. Hoe meer spanning hoe beter, maar te veel spanning is weer slechter. Het is een zoekproces. Bartman weet waar hij hoort, namelijk op de eerste plaats.''

De acht roeit morgen de herkansingsrace, de vier vaart vrijdag de halve finale.

    • Sybrand Treffers