Macedoniërs doen twee concessies

Het Macedonische leger heeft gisteren de inspectie van de bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, generaal Joseph Ralston, aangegrepen voor twee concessies aan het Albanese rebellenleger UÇK, bedoeld om het vredesakkoord een grotere kans van slagen te geven.

De Macedoniërs meldden hun troepen in de gebieden waar ze tegenover UÇK-eenheden liggen terug te trekken van de frontlijn. Tot nu toe werd tweehonderd meter afstand gehouden van de UÇK-stellingen. Die afstand wordt vergroot tot enkele kilometers. De maatregel moet de ontwapening van het UÇK door een nog te sturen NAVO-strijdmacht vergemakkelijken. De Macedoniërs besloten gisteren ook op te houden met observaties van het strijdtoneel per vliegtuig of helikopter.

Volgens Macedonische bronnen is vannacht door UÇK-rebellen het klooster van Lesok aangevallen en verwoest. Skopje sprak van ,,een buitengewoon ernstig provocatie'', mede gezien ,,het enorme historische belang'' van het klooster.

Generaal Ralston bracht gisteren een vier uur durend bliksembezoek aan Macedonië. Hij sprak er met de Macedonische leiders en met de generaals die de NAVO-strijdmacht zullen leiden. Doel van de korte reis was het vergaren van informatie over de stand van zaken op de grond. Vandaag brengt Ralston in Brussel de NAVO-raad verslag uit van de reis. De NAVO-raad moet daarna het groene licht geven voor de vredesmacht van 3500 man, die in Macedonië het UÇK moet ontwapenen.

Ralston zei niet hoe zijn advies aan de NAVO-ambassadeurs zal uitvallen. Tot gisterochtend is op diverse plaatsen in Macedonië het bestand tussen de Macedonische strijdkrachten en het UÇK geschonden. Sinds gisterochtend is het overal rustig langs het front. De NAVO heeft een duurzaam bestand tot voorwaarde gemaakt voor het sturen van haar strijdmacht naar Macedonië. ,,Ik heb hier de feiten verzameld'', aldus Ralston. ,,Ik zal die feiten onderbrengen in mijn verslag en dat de Noord-Atlantische raad voorleggen. Het is dan aan de NAVO-leden om te bepalen wat ze dan doen.''

De Macedonische president, Boris Trajkovski, zei gisteren er bij Ralston op te hebben aangedrongen te staan op ,,totale'' UÇK-ontwapening en geen genoegen te nemen met een ,,symbolisch gebaar''.