Luiten naar Mondriaan Stichting

Gitta Luiten, nu nog politiek adviseur van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur), wordt de nieuwe directeur van de Mondriaan Stichting. Dit is vanmorgen door het cultuurfonds bekendgemaakt.

Luiten (32) is de opvolger van Melle Daamen, die per 15 oktober directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam wordt. Daamen was in 1993 de eerste directeur van de Mondriaan Stichting, het overheidsfonds voor ondersteuning van beeldende kunst, vormgeving en musea. Daamen was destijds op zijn 34ste de jongste fondsdirecteur van Nederland, maar die titel wordt hem nu ontnomen door zijn opvolgster.

Gitta Luiten (Den Haag, 1968) studeerde geschiedenis en mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als woordvoerder bij het Rijksmuseum, de Raad voor Cultuur en het ministerie van OCenW. De laatste twee jaar was Luiten politiek adviseur van Van der Ploeg, en in die functie nauw betrokken bij de totstandkoming van de Cultuurnota 2001-2004. Daarnaast werkte ze mee aan beleidsontwikkeling op het gebied van beeldende kunst, podiumkunsten en musea.

Volgens Hans van Beers, bestuursvoorzitter van de Mondriaan Stichting, was het een `moeilijke keuze omdat er twee zeer goede kandidaten waren voor de directeursfunctie. Dat de keuze op Luiten viel, komt volgens Van Beers omdat ze een `prettig mens' is, met `een hele goeie voorgeschiedenis'. Van Beers: ,,Haar voorgaande activiteiten maken haar zeer geschikt voor deze functie. Ik ken haar van de Raad voor Cultuur, toen vond ik haar al goed. Bij OCenW vervulde ze een vrijwel onmogelijke functie, ze regelde het verkeer tussen Van der Ploeg en de Kamerleden, en dat zijn allemaal eigenwijze mensen. Ze heeft bewezen dat ze dat kan. Gezien haar leeftijd zullen veel mensen het een risicovolle benoeming vinden, maar het bestuur heeft alle vertrouwen in Luiten.''

Voor de directeursbenoeming van de Mondriaan Stichting, die jaarlijks ruim dertig miljoen gulden ontvangt van OCenW en dat vervolgens verdeelt, is formeel geen toestemming nodig van de staatssecretaris. Volgens Van Beers heeft Van der Ploeg geen enkele rol gespeeld bij de benoeming van Luiten. Ook de woordvoerder van Van der Ploeg ontkent enige betrokkenheid van de staatssecretaris. ,,De benoeming is volledig de verantwoordelijkheid van het bestuur van de Mondriaan Stichting, ze hebben het alleen gemeld aan Van der Ploeg, zoals dat gebruikelijk is. In dat bestuur zitten zwaargewichten, die laten zich heus niet sturen door een staatssecretaris van Cultuur.''