Internatio kiest volledig voor techniek

Internatio-Müller richt zich voortaan uitsluitend op technische dienstverlening. Door verkoop van de overige activiteiten is de omzet het afgelopen halfjaar 37 procent gedaald naar 725 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat daalde minder snel (6 procent) naar 46,8 miljoen euro (102,9 miljoen gulden). Hoewel dit resultaat werd opgefleurd met een bijdrage van 9,1 miljoen euro uit het pensioenfonds van het bedrijf dat volgens bestuursvoorzitter Herman Scheffer ,,erg rijk'' is.

Het concern dat zich voorheen bezighield met een waaier van activiteiten (medicijnengroothandel, chemische distributie, handel, haven- en scheepvaartactiviteiten) heeft zichzelf getransformeerd tot een technische dienstverlener pur sang. Deze activiteiten zijn ondergebracht in Imtech, de divisie techniek van Internatio Müller. Imtech is een zogeheten system integrator in informatie- en communicatietechnologie, industriële automatisering, systeemtechnologie en installatietechniek (elektrotechniek en werktuigbouw). IM biedt opdrachtgevers een van `kop-tot-staart' pakket aan technische dienstverlening in Nederland en Europa.

De chemische distributie is de laatste branchevreemde activiteit die door Internatio-Muller voor een bedrag van 195 miljoen euro de deur is uitgedaan. Door de boekwinst op deze activiteit kwam de nettowinst van Internatio-Müller over de eerste zes maanden uit op 111,3 miljoen euro. Zonder buitengewone resultaten bedroeg de winst 35,2 miljoen euro.

De omzet van technisch dienstverlener Imtech groeide met 4 procent tot 495 miljoen euro. De winst, voor afschrijving en rente, steeg met 10 procent tot 29,9 miljoen euro. De orderportefeuille heeft een recordhoogte van ruim 2 miljard euro bereikt. ,,Ruim een jaar werk'', zegt Scheffer.

Internatio-Müller heeft acquisities aangekondigd van Datelnet, Rheinelektra Technik, Mount-side en Novocalor.

De totale koopsom voor deze nieuwe bedrijven bedraagt ongeveer 140 miljoen euro. Voor de rest van dit jaar is Internatio-Müller gematigd optimistisch. Alleen een verslechtering van de economie kan het resultaat onder druk zetten.