Hunter Douglas vreest terugval van economie

De winst van raambekleder Hunter Douglas (ondermeer eigenaar van de merknaam Luxaflex) is in de eerste helft van dit jaar slecht licht gestegen met 1,6 procent naar 57,1 miljoen euro (125 miljoen gulden). Het bedrijf stelt zich voor de tweede helft van dit jaar voorzichtig op. Met name een terugval van de economie in de Verenigde Staten kan Hunter Douglas opbreken.

In de eerste zes maanden zag Hunter Douglas de omzet ten opzichte van dezelfde periode van 2000 toenemen met 6 procent tot 867 miljoen euro (1,9 miljard gulden). Daarvan betrof 1,1 procent hogere volumes, de rest was te danken aan overnemingen en positieve wisselkoerseffecten. Net als in het eerste kwartaal groeide Hunter Douglas in het tweede kwartaal overal, behalve in Australië.

Daar ging de omzet in het eerste halfjaar met 27 procent omlaag naar 25 miljoen euro. Dat werd veroorzaakt door een afname van de omzet met 18 procent en een ongunstig wisselkoerseffect van 9 procent. De economische omstandigheden in het land waren erg moeilijk, vooral vergeleken met dezelfde periode van 2000. De omzet groeide toen sterk, vooruitlopend op de invoering van de btw en de Olympische Spelen in Sydney.

In Europa was de groei minimaal (0,7 procent). De grootste groei bij het bedrijf deed zich voor in Latijns-Amerika (22 procent). Hunter Douglas voorziet in deze regio echter wel een teruglopende economie, waartegen maatregelen nodig zullen zijn.