Hét internetblad is niet meer

De Industry Standard is niet meer. De ironie is wel besteed aan de makers van hét blad dat de internet-revolutie in kaart bracht. Sinds gisteravond staan de vierhonderd redacteuren en medewerkers op straat. Het blad kwam en ging zoals de dot-coms die het beschreef: met een zachte plof.

Vorige zomer nog kon het weekblad (in Economist-verpakking) zijn succes niet aan: nummers van driehonderd pagina's, tientallen advertenties moesten worden geweigerd. Het leidde tot oprichting van zusterbladen om nog meer zelfprijzende advertenties te kunnen plaatsen van startups die hun eerste dollar nog moesten verdienen.

De in 1997 opgerichte Industry Standard was een spiegel van de wereld die het blad beschreef, met één verschil: er werd geld verdiend, zoals oprichter John Battelle gisteravond opmerkte nadat hij de stekker uit het stopcontact had moeten trekken.

De salarissen waren misschien te hoog geweest, het vrijdagse redactiefeest kostte ook nogal veel, maar daar had het toch niet aan gelegen. Voorlopig gaat alleen de online-versie (één miljoen bezoekers per maand) door om de hoop op een doorstart levend te houden.

De klap kwam hard en toch nog onverwacht. Tussen november 2000 en februari 2001 verloor de Standard 75 procent van zijn advertentie-inkomsten. De wereld waar het van leefde verdampte. Terwijl kleinere concurrenten hun frequentie terugschroefden, droomde men bij deze totempaal van de Nieuwe Economie door over een rol als de nieuwe Dow Jones, het informatieconcern dat Wall Street voor de wereld ontsluit.

De geldschieters (waaronder de bank Chase, de zakenbank Morgan Stanley, de Britse uitgever Pearson en meerderheidsaandeelhouder, het marktonderzoeksbureau International Data Group uit Boston) zagen de rode cijfers roder en talrijker worden. Vrijdag werd bekend dat er geen nieuw geld kwam. De redacteuren, die op een week verplichte vakantie waren gestuurd, hoefden niet terug te komen. Velen lieten goed betaalde banen in de serieuze media in de steek om de toekomst te gaan verslaan.

Vanaf vandaag staan zij met hun duim langs de weg. Alleen hun laptop mogen zij houden. Over afvloeiingsregelingen wordt in Amerika niet gepraat, niet in de oude, laat staan in de nieuwe economie. ,,De mensen blijven heus wel internet, pagers en mobiele telefoons gebruiken'', zegt oprichter Battelle nu. ,,Wij dachten dat al het andere voorbij was. Nu weten we dat het veel langer zal duren voordat die nieuwe economie de enige is.''

    • Marc Chavannes