Grieken stellen ruil Elgin Marbles voor

De Griekse minister van Cultuur Evangelos Venizelos heeft gisteren op een persconferentie berichten in de Britse pers bevestigd dat hij bij zijn nieuwe Britse collega Tessa Jowell voorstellen heeft gedaan betreffende de Elgin Marbles. Deze sculpturen van het Parthenon, die in het begin van de 19de eeuw tijdens de Turkse overheersing van Griekenland door Lord Elgin van de Akropolis naar Londen zijn overgebracht, worden al sinds de vorige eeuw door Athene opgeëist. De minister stelde nu dat de uitlevering eventueel in de vorm van een lening kon geschieden, en dat het British Museum ook niet met een leegte hoefde te worden geconfronteerd: er zou een uitwisseling kunnen plaatsvinden, waarbij van Griekse zijde allerlei schatten zouden kunnen worden geleverd.

De minister herhaalde het oude Griekse standpunt, dat het Athene helemaal niet gaat om teruggave van alle Griekse oudheden, zoals de Venus van Milo en de Nike van Samothraki. Het gaat er alleen maar om dat het Parthenon wordt gecompleteerd, en wel uiterlijk in augustus 2004, bij de opening van de Olympische Spelen. Alternatief zou zijn het ostentatief leeg laten van de desbetreffende zaal in het nieuwe Akropolis Museum. De bouw van dit museum aan de voet van de Akropolis is inmiddels op allerlei obstakels gestuit. Zo moest het oorspronkelijke Italiaanse project worden afgeblazen als gevolg van onteigeningsproblemen en archeologische vondsten. Deze laatste zullen nu gedeeltelijk in het nieuwe museum worden geïncorporeerd. De aanbesteding hiervoor heeft inmiddels plaatsgevonden. Op korte termijn zal het definitieve ontwerp door een internationale commissie worden aangewezen.