Geweld Sri Lanka laait op na aanval op politiepost

Bij een aanval van Tamil Tijgers op een politiepost in Sri Lanka zijn volgens de autoriteiten vanmorgen vroeg zeker twintig doden gevallen. In een reactie daarop heeft het leger vandaag bombardementen op rebellenposities uitgevoerd.

De 150 overwegend vrouwelijke rebellen vielen de post in het district Ampara op zo'n 300 kilometer van de hoodstad Colombo binnen. De zwaar versterkte politiepost bevindt zich in het noordoosten van Sri Lanka, waar de Tamil Tijgers al sinds 1983 een onafhankelijkheidsstrijd voeren. Volgens dorpsbewoners ramden de rebellen de zware omheiningen rond de politiebasis met landbouwtractoren. De aanvallers maakten wel wat wapens buit, maar slaagden er volgens de autoriteiten niet in om het centrale wapendepot te plunderen. Toen de inderhaast te hulp geroepen anti-terroristische commando's de politiepost bereikten, waren de rebellen al gevlucht.

De aanval is de meest ernstige Tamil-actie sinds de Tijgers op 24 juli het internationale vliegveld van Colombo bestormden. Daarbij kwamen twintig mensen om en werden twaalf vliegtuigen vernield. De rebellen voeren al achttien jaar strijd om een onafhankelijke staat voor de Tamil-minderheid op de eilandstaat Sri Lanka, dat overwegend wordt bevolkt door Singalezen. Bij het conflict zijn inmiddels al meer dan 64.000 mensen omgekomen.