Gazpacho met watermeloen

Gazpacho is een koude soep die vooral in de zomer op tafel komt en allang niet meer alleen in Spanje, het land van oorsprong. Het is een frisse soep met rauwe ingrediënten en smeltende ijsblokjes. Een deel van de ingrediënten wordt klein gesneden en in bakjes geserveerd. Daarmee kun je de soep garneren. Het gaat om gebakken broodblokjes (croutons), blokjes paprika of komkommer. In de soep gaan steevast tomaten en brood maar volgens het oorspronkelijke recept ook komkommer en peterselie. Vandaag een variatie waarin de komkommer plaats maakt voor watermeloen en de peterselie voor koriander.

Verwijder de kroontjes van de tomaten. Snijd de tomaten aan de bolle kant kruiselings in, leg ze 10 tot 15 seconden in kokend water tot het vel loslaat en schep ze dan in koud water. Trek het vel eraf. Snijd de tomaten in vieren. Verwijder de pitjes. Als u paprika wil gebruiken, rijg die dan aan een vork en rooster hem boven vuur tot het vel zwart is. Verpak de paprika tien minuten in een plastic zakje. Het vel stoomt dan los. Pel het vel eraf. Verwijder steel en zaad uit de paprika en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel en snipper de ui en pers de knoflook uit. Verwijder schil en pitten van de meloen en snijd het vruchtvlees in stukken.

Verkruimel het brood in een keukenmachine. Roer de olie door het kruim. Doe de stukken tomaat, watermeloen, paprika en de snippers ui en knoflook bij het broodmengsel en pureer alles. Dit kan ook met een staafmixer. Breng de soep op smaak met azijn, zout en peper. Doe de soep in een kom. Voeg de ijsblokjes toe. Laat de soep in de koelkast door en door koud worden. Roer voor het serveren de koriander door de soep.

    • Annelène van Eijndhoven