Dutch Jazz

Behoren Johan Plomp, Lydia van Dam en de Gipsy Boys tot de reuzen van de jazz, zelfs met de beperking `Dutch' ervoor? Volgens ex-radioman Joop de Roo, Studio '88, Point Entertainment Ltd, Joan Records en Het Kruidvat blijkbaar wel want zij gebruik(t)en (ook) hen als blikvangers voor het project Dutch Jazz Giants. Deze 10-delige box verscheen zo'n twee jaar geleden in de reguliere handel maar bleef toen bijna onopgemerkt naast de luxere 10+1cd box Dutch Jazz Masters die Universal net op de markt had gebracht. En die grotendeels hetzelfde terrein bestreek, dat wil zeggen die van de goed in het gehoor liggende jazz, zeg maar de Hilversumse variant.

Het verschil tussen de beide boxen steekt vooral in het tijdvak dat bestreken wordt. Ging de `Masters'-box terug tot de jaren veertig, de oudste opname in de `Giants'-box dateert van 1968 en laat een reunie van Ab de Molenaars Millers horen. Andere min of meer historische opnamen zijn die van een big band o.l.v. Jerry van Rooijen uit '73 en die van zangeres Greetje Kauffeld uit '82. De nadruk ligt echter op de jaren negentig, of het nu om het Dutch Swing College, `Ladies of Jazz', `Great Guitarists', `Gipsy Swing' of `Great Pianists' gaat. Waarbij men er vrede mee zal moeten hebben dat Jasper van 't Hof, Misha Mengelberg en Rein de Graaff tot die laatsten niet behoren, evenmin als de Michielen Borstlap en Braam. Tegenover de Dutch Giants die verder ontbreken: Theo Loevendie, Willem Breuker en Hans Dulfer bijvoorbeeld, staan vele musici die (soms postuum) wat extra aandacht zeker verdienen. Onder hen de saxofonisten Ruud Brink, Herman Schoonderwalt en Ferdinand Povel en de gitaristen Joop Scholten en Fapy Lafertin. De opname-gegevens zijn vrijwel volledig, er zijn geen doublures met de Universal-box, een deel van de stukken verscheen niet eerder op cd en de kwaliteit van het geluid laat niets te wensen over.

Dutch Jazz Giants (Point 0974), 10cd-box, ƒ39.95. Distr. Het Kruidvat.

    • Frans van Leeuwen