De stille terugkeer van Willy Dullens

Fortuna Sittard maakt dit seizoen gebruik van de kennis en ervaring van Willy Dullens (56). De oud-international, ook wel de Limburgse Cruijff genoemd, is technisch adviseur bij de eredivisieclub.

Toen Willy Dullens dit jaar werd gevraagd een officiële functie bij Fortuna Sittard te bekleden, aanvaardde de oud-international met graagte de geboden mogelijkheid. Dullens kon op 1 augustus beginnen, maar stond erop vier dagen later met zijn werkzaamheden aan te vangen. Op 5 augustus 1969 nam hij met een wedstrijd tegen Ajax afscheid van de fusieclub Fortuna Sittard en het betaalde voetbal, exact 32 jaar later wilde hij zijn rentree maken bij de Limburgse club.

,,Een keuze op gevoel'', verwoordt Dullens die beslissing. De oud-speler van Almania en Sittardia werd in 1966 vóór Johan Cruijff gekozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Volgens de jonge Cruijff zou de jonge Dullens misschien wel beter worden dan hijzelf.

De twee grootheden hebben hun voetbalkunsten op rijpere leeftijd nooit met elkaar kunnen meten. Op 23-jarige leeftijd moest Dullens zijn carrière door een knieblessure noodgedwongen beëindigen. Een paar maanden na zijn uitverkiezing tot speler van het jaar sloeg het noodlot toe, toen een tegenstander van Vitesse hem blesseerde. Hij werd geopereerd en zou nog twee jaar voetballen, maar nooit meer op zijn oude niveau.

Dullens wordt geacht Fortuna Sittard van nieuwe impulsen te voorzien. Dat is nodig ook, want er is de afgelopen jaren een hoop misgegaan bij de Limburgse club. Met het vele geld dat werd verdiend met de verkoop van de huidige internationals Van Bommel en Hofland kocht de vereniging veelal de verkeerde spelers. Het nieuwe stadion leverde niet de verwachte inkomsten en toestroom van toeschouwers op.

Vorig seizoen kon Fortuna zich slechts via de nacompetitie handhaven in de eredivisie, wat het vertrek van onder meer manager Opgenoord en trainer Duut (die wel in dienst bleef van de club) tot gevolg had. Met een nieuwe algemeen directeur, een nieuwe trainer, een nieuwe verenigingsstructuur én Willy Dullens moet de club in rustiger vaarwater belanden.

Toch wacht Fortuna weer een moeilijk seizoen. Twaalf spelers zijn vertrokken, vijf nieuwelingen zonder ervaring in de eredivisie komen voor hen in de plaats. Fortuna heeft na FC Den Bosch de laagste begroting in de hoogste afdeling (veertien miljoen gulden). Toch ziet Dullens lichtpuntjes. ,,Ik zie nu in ieder geval weer een wilskrachtige ploeg, conditioneel zijn we ook sterker geworden. Als trainer Verél de nacompetitie weet te ontlopen, heeft hij goed gepresteerd. Een jaar als vorig seizoen hoop ik nooit meer mee te maken.''

De komst van Dullens, die jarenlang als een klankbord fungeerde, leidde tot euforie in Sittard. ,,In mijn kapperszaak wordt weer hoopvol over de toekomst van de club gesproken. Op straat klampen mensen me aan: `Willy, goed dat je er weer bent.' De mensen die me feliciteerden zal ik niet teleurstellen. Ik ga er alles aan doen om Fortuna sterker te maken. Of de club me niet veel eerder had moeten benaderen? Eigenlijk wel.''

Dullens gaat zich in deeltijdverband bezighouden met de scouting en het aan- en verkoopbeleid van de club. Terreinen waarop de laatste jaren grove fouten zijn gemaakt. ,,Er zijn spelers gekocht die hier niet hadden mogen komen. Ik wil eerst een tijdje de club doorlichten, daarna zal ik mijn bevindingen doorspreken met directeur Mommers. Ik heb echter geen beslissende stem bij beleidszaken en fungeer slechts als adviseur.''

Voor Dullens is de als zeer goed bekend staande jeugdopleiding de levensader van de club. ,,We zijn met Van Bommel en Hofland een belangrijke leverancier van het Nederlands elftal geweest. Ook nu heeft Fortuna weer een sterke A-jeugd. Om structureel in de eredivisie te blijven moeten we ons talent koesteren en op het juiste moment verkopen. Toch zullen we altijd moeten knokken tegen degradatie.''

Dullens is altijd voorstander geweest van de oprichting van FC Limburg. ,,Net als Nol Hendriks van Roda JC vond ik zo'n fusieclub de beste oplossing voor deze provincie. Maar ja, in Maastricht waren ze tegen het plan. Jammer, want een FC Limburg had veel sponsors aangetrokken en in een mooi onderkomen kunnen spelen. Zo'n club had moeiteloos mee kunnen doen in de subtop van de eredivisie. Nu bouwen alle Limburgse verenigingen nieuwe stadions en komt er nooit meer een FC Limburg.''

Dullens is sinds 1977 werkzaam als kapper. Afgezien van een periode van inactiviteit na zijn afkeuring heeft hij zich nooit van het voetbal afgewend. Het huidige spelniveau kan hem niet altijd bekoren. ,,Het voetbal is harder en sneller geworden, maar niet beter. Het Oranje van 1974 zou nu ook een topelftal zijn geweest. We leven echter in een andere tijd, daar moeten we ons als Nederlanders aan aanpassen. Slechts PSV en Feyenoord kunnen op internationaal niveau nog iets bereiken. In dit land moeten we ons richten op onze eigen competitie. Die moet aantrekkelijk blijven, voetbal volgens de Hollandse school moet worden gepropageerd. Als het publiek dan ook nog blijft komen kunnen we tevreden zijn.''

    • Marcel Abrahams