Dames laten Xzibit in de steek

De Amerikaanse rapper Xzibit heeft dezelfde verlangens als iedere doorsnee-toerist. Gisteravond in het uitverkochte Paradiso complimenteerde hij de Amsterdammers met hun stad; wegens de coffeeshops en de rosse buurt. `Yo, the Red Light Distriiiict', kreunde Xzibit en wiebelde bij de gedachte alleen al tevreden met zijn billen. Hij verlangde naar vrouwen, vermeldde hij tussen zijn liedjes door. Helaas voor Alvin Joiner alias Xzibit waren er nauwelijks `ladies' op zijn West-coast hardcore-rap afgekomen. Dat werd pijnlijk duidelijk toen hij riep: `All the ladies say `Aaaah'', en het volkomen stil bleef. Maar toen hij daarna vroeg: `All the fellas say `Oooh'', staken 1250 paar vuisten omhoog en klonk er een oerwoud-gebrul.

De dames hebben wat gemist. Want hoe voorspelbaar Xzibits wensen ook zijn, zijn rap-stijl is bijzonder. De brede, doorleefde rapper draait al zo'n zeven jaar mee, maar brak dit jaar door met zijn derde, door Dr.Dre geproduceerde cd Restless. Zijn zware stem heeft weinig begeleiding nodig. Op de cd zijn de instrumentaties al sober, en live waren ze nog minimaler. De bassen dreunden, terwijl de dj scratchte en Xzibits handlanger de valse smiespelaar uithing. Temidden van deze kaalslag is Xzibit zelf de rots in de branding. Zijn ruige stem heeft zo'n wiegende cadans dat je er ter plekke zeebenen van krijgt.

De raps lijken spontaan te ontstaan. Xzibit fulmineert tegen onzichtbare belagers en ontrouwe vriendinnen, alsof hij niet in Paradiso maar op een straathoek in East LA staat. Want Xzibit is `echt', en dat geeft hem ook het recht om te schelden op `niggaz' die alleen maar rappen voor het geld en de roem, zoals hij gisteravond deed in het nummer Papparazzi (zijn eerste single, uit 1996).

Afgelopen winter was Xzibit al in Nederland, toen nog als voorprogramma van Eminem in Ahoy'. Inmiddels had hij in Nederland een hit met het monumentale X, en is hij zelf een ster. Niet meer dan terecht voor deze rapper die in zijn teksten ook zichzelf niet spaart, getuige teksten als `I'm an alkaholic' en zijn uitleg van DNA: `Drugs-N-Alkahol'. Xzibit verraste bovendien met zijn bewegingen, die de gratie van een stierenvechter combineerde met die van John Travolta. Dat is ongetwijfeld Xzibits geheim: hij dreigt en verleidt tegelijkertijd.

Concert: Xzibit. Gehoord: 20/8 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho