Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Chagall gestolen voor vrede Midden-Oosten

Een tot dusver onbekende actiegroep heeft een schilderij van Marc Chagall gestolen uit het Joods Museum in New York en aangeboden het terug te geven als de Palestijnen en de Israëliërs vrede sluiten. De brief waarin de groep met de naam International Committee for Art and Peace haar eis bekendmaakt dateert van 12 juni. Het museum heeft de zaak gisteren pas in de publiciteit gebracht.

Het gaat om een olieverfschilderij uit 1914 van ongeveer 20 bij 25 centimeter, getiteld Studie voor `Boven Vitebsk'. Het schilderij, dat ongeveer een miljoen dollar waard is, beeldt een man af die boven Vitebsk zweeft. Vitebsk is de naam van het dorp in het toenmalige Rusland waar Chagall (1887-1985) werd geboren en waar hij een deel van zijn leven heeft doorgebracht. Hij trouwde er in 1915.

Een particulier uit Rusland had het schilderij aan het Joods Museum uitgeleend. Daar werd het op 8 juni vermist, de ochtend na een feest voor joodse alleenstaanden in het museum, waar ruim tweehonderd mensen hadden genoten van live muziek, wijn en kosjere hapjes. Onderzoekers van de FBI hebben ongeveer 300 mensen over de diefstal ondervraagd.

De vanuit New York verstuurde brief van de actiegroep zou dusdanige details bevatten dat het waarschijnlijk wordt geacht dat de groep inderdaad weet waar het schilderij zich bevindt.

Kunstroof om politieke redenen komt zelden voor. Toen in 1994 Edvard Munchs schilderij `De schreeuw' in Oslo werd ontvreemd, suggereerde een pro-life actiegroep op de Noorse radio dat het werk zou worden teruggegeven als de anti-abortusfilm `The Silent Scream' op tv zou worden uitgezonden. De anti-abortusbeweging bleek echter niets met die diefstal te maken te hebben.

Israëls VN-ambassadeur Yehuda Lancry heeft gezegd de Chagall-roof te betreuren, omdat ,,kunst in het algemeen en Chagall in het bijzonder'' de vrede zouden moeten dienen en ,,niet mogen worden misbruikt om tweedracht te zaaien''. De Palestijnse afgevaardigde Nasser al-Kidwa zei niets van de diefstal te weten. ,,Ik houd van Chagall'', voegde hij daar nog aan toe.

In een commentaar zeiden FBI-onderzoekers geen idee te hebben wat het museum volgens de schrijver van de brief zou kunnen doen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen. Het museum heeft een beloning van 25.000 dollar in het vooruitzicht gesteld voor informatie die leidt tot het terugvinden van het schilderij.