Brinkhorst: boeren verborgen veel vee

Volgens minister Brinkhorst (Landbouw) hebben verschillende boeren de bestrijding van de mond- en klauwzeercrisis belemmerd door aanzienlijke groepen koeien te verbergen. ,,Soms waren hele stallen buiten de administratie gehouden'' zegt hij in een gesprek met het blad Opzij, dat donderdag verschijnt.

Brinkhorst noemt deze overtreding ,,opzet'' en ,,heel gevaarlijk''. Dat rechtvaardigt volgens de minister dat deze veehouders honderd procent worden gekort op de vergoedingen voor de ruiming van hun vee tijdens de MKZ-crisis.

Brinkhorst constateert bovendien dat ten tijde van de MKZ-epidemie veel ,,krokodillentranen'' werden geplengd over de geruimde dieren, die anders ook naar de slacht gaan. Over de strafkortingen heeft Brinkhorst sinds weken een conflict met de Tweede Kamer, die meent dat hij ze om kleinigheden oplegt. Brinkhorst zegt de wet ,,met coulance'' toe te passen. Zeven bedrijven van de in totaal 2200 overtreders krijgen honderd procent korting.

Het ministerie weigert overigens te preciseren hoeveel van hen ,,hele stallen'' hebben achtergehouden.

Volgens een zegsman van landbouworganisatie GLTO is de korting van 100 procent bij twee van de zeven toegekend wegens verzet tegen de ruimingen en is ze inmiddels bij één bedrijf verlaagd. De andere hebben of meerdere fouten gemaakt of voerden een administratie met ernstige lacunes.