Boom krijgt grijs aura van muziekfestival

Een festival in Groningen is rampzalig voor de bomen, vindt een actievoerder. ,,Waarom houden ze daar geen rekening mee?''

Dit jaar heeft ze het actievoeren maar achterwege gelaten. ,,Het heeft toch geen zin'', zegt mevrouw Kiki uit Groningen berustend. Als zelfbenoemd `bomenbeschermvrouwe' staat ze al jaren op de bres voor monumentale bomen in haar woonplaats. Met lede ogen ziet ze hoe de naar schatting tachtig oude bomen in het Noorderplantsoen lijden onder het theater- en muziekfilmfestival Noorderzon, dat deze dagen weer is losgebarsten in het plantsoen.

Toiletten en elektrische draden onder bomen, vrachtwagens in het park, grote tenten en tienduizenden bezoekers – het is haar een gruwel. ,,Omdat de bomen er onder lijden. De sponswerking van de grond wordt slechter, waardoor ze geen zuurstof en water meer krijgen. De wortels gaan op den duur dood.''

Niet dat ze niet van muziek en theater houdt. ,,Maar waarom wordt er geen rekening gehouden met de bomen?'' Het Noorderplantsoen is veel te klein voor dergelijke grote activiteiten, vindt ze. ,,Vergelijk het met een motorclub die in een kwetsbaar antiekwinkeltje een feestje bouwt.''

Mevrouw Kiki heeft contact met bomen, zegt ze. Ziet hun aura's. Als het windstil is, gaat een boom soms ineens heen en weer. Uit protest. Tijdens een vorige editie van Noorderzon begon een zeventig jaar oude vleugelnootboom met zijn takken te zwiepen . ,,Die had zo'n last van het lawaai dat hij ter ziele ging.''

Hetzelfde ziet ze gebeuren met twee papierberken in het stadspark. ,,Ze gaan achteruit. Elk jaar zie je ze miezeriger worden.'' En een boom die ze wegens zijn spitse vorm de Indiaan doopte, is ingebouwd door tenten. ,,Vreselijk vindt hij dat'', verzekert ze. ,,Ik zag een grijze aura. Ik zie hem lijden.'' Gelukkig spreekt ze hem elke dag moed in en dat lijkt hem op te beuren.

Woordvoerder Nico Beets van de gemeente vindt juist dat de gemeente extra zorgvuldig is met alle 3.200 monumentale (meer dan vijftig jaar oude of bijzondere) bomen in de stad. Ook die in het Noorderplantsoen. Dat negentiende eeuwse, in Engelse landschapsstijl aangelegde stadspark is het ,,paradepaardje'' van de stad. ,,We zouden wel gek zijn als we de bomen niet beschermden.''

Elke monumentale boom in Groningen (1.100 in particuliere tuinen en 2.100 in het openbaar groen) heeft een paspoort waarin soort, afmeting, leeftijd, plaats en gezondheidstoestand staan opgetekend. Een kapvergunning moet worden goedgekeurd door college én raadscommissie. Beets wijst verder op de beschermhulzen die de bomen in het plantsoen tijdens Noorderzon dragen. Maar hij geeft toe dat een ambtenaar een ,,andere relatie'' met de groene monumenten heeft dan mevrouw Kiki - al haast hij zich te zeggen dat de gemeente haar wel serieus neemt. Volgens hem is de gemeente zeer terughoudend met aanvragen voor evenementen in het Noorderplantsoen. ,,Het Bevrijdingsfestival bijvoorbeeld houden we daar bewust niet, dat zou op één dag te veel mensen trekken.''

    • Karin de Mik