Arafat wil overleg met Peres en Fischer in Berlijn

De Palestijnse leider Yasser Arafat is bereid om de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, te ontmoeten. Arafat heeft dit vanmiddag bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse collega Joschka Fischer.

Het was Arafats voorstel om de ontmoeting te laten plaatsvinden in Fischers kantoor in Berlijn. Fischer leek verrast toen Arafat die suggestie tijdens de persconferentie deed. ,,De deur staat altijd open'', zei hij, ,,maar ik denk dat er ook andere plaatsen zijn, niet zo ver weg, hier in de regio. Maar dit is een goed idee.''

Het was eerder vandaag nog niet duidelijk hoe Israël tegenover een ontmoeting tussen Arafat en Peres staat. Peres, met wie Fischer gisteren gesproken heeft, was op weg naar Hongarije en op zijn kantoor gaf men geen commentaar. Ook de woordvoerder van de Israëlische premier, Ariel Sharon, weigerde commentaar. Fischer zou Sharon later vandaag nog spreken.

Sharon wees de mogelijkheid van vredesbesprekingen tot nog toe van de hand zolang de Palestijnen nog niet volledig gestopt zijn met het gebruik van geweld, maar hij gaf Peres wel de opdracht om de mogelijkheid van een wapenstilstand te onderzoeken. Peres zei eerder deze week dat hij Arafat wel wil ontmoeten. In zijn gesprek met Fischer, gisteren, zou Peres een geleidelijke wapenstilstand voorgesteld hebben, te beginnen met versoepeling van het reisverbod voor Palestijnen in gebieden waar het nu al rustig is.

Fischer, die een driedaags bezoek brengt aan het Midden-Oosten, raakte betrokken bij de vredesonderhandelingen toen hij in juni vanuit zijn hotelkamer in Tel Aviv een ontploffing hoorde in een nabijgelegen discotheek. Het bleek om een zelfmoordaanslag te gaan waarbij 21 mensen om het leven kwamen.

Daarop benaderde Fischer Arafat met het verzoek om een wapenstilstand. Dat was de eerste keer dat Duitsland een actieve bemiddelende rol speelde in het Midden-Oosten.

CIA-directeur George Tenet zou onderhandelen bij die wapenstilstand, die overigens niet geëffectueerd werd.