Achmea weg als financier Scaramea

Bankverzekeraar Achmea stopt met de financiering van internetonderneming Scaramea. De matige vooruitzichten voor de eigenaar van Clockwork en mr. Finch en de ,,veranderende markt'' voor e-commerce zijn voor Achmea de redenen om een punt te zetten achter de internetinvestering.

Dat heeft Achmea gisteren bekendgemaakt. Het concern is voor 83,5 procent eigenaar van Scaramea. De laatste fuseerde begin vorig jaar met Clockwork, de internetconsultant waarvan prins Bernhard junior één van de oprichters is. Clockwork ontwikkelde e-commerce sites voor bedrijven als KLM, Mars en voetbalclub Ajax. Bernard, de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, werd na de fusie benoemd tot mededirecteur van Scaramea. Personeel en oprichters van het internetbedrijf bezitten de rest van de aandelen.

Hoe Scaramea nu verder gaat, en of er al een nieuwe financier is gevonden, is vooralsnog onbekend. Marinus Jacometti, directeur en woordvoerder van Scaramea, was vanmorgen nog niet in staat om commentaar te geven. Volgens een woordvoerder van Achmea zat het afscheid van Scaramea al langer in de pen. ,,We zijn al een tijd met het bedrijf in gesprek. De markt is aan het veranderen en er moest iets gebeuren. Er is nog nog gekeken of mr. Finch en Clockwork zelfstandig verder konden. De commissarissen hebben er met de directie over gesproken. Voor ons hield het op een gegeven moment op'', aldus de zegsman. Volgens hem is Scaramea begonnen met het uitdunnen van het personeelsbestand.

Scaramea biedt naast de diensten van Clockwork, ook via Noknok gratis internettoegang. Mr. Finch is een financiële site, waar consumenten terecht kunnen om financiële diensten (zoals verzekeringen) met elkaar te vergelijken.

Een ander internetbedrijf dat voor een ongewisse toekomst staat, is het Amerikaanse ExciteAtHome. Dat bedrijf raakte gisteren in een vrije val op Nasdaq nadat bekend was geworden dat er financieringsproblemen zijn. ExiteAtHome had aan de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) gemeld dat het lastig zou worden om voor het einde van dit jaar genoeg geld bij elkaar te schrapen. Gisteren liet bovendien de huisaccountant van de internetprovider, Ernst & Young, weten dat de kans aanwezig is dat ExciteAtHome zijn activiteiten moet beëindigen wegens geldgebrek. Het bedrijf heeft een miljard dollar aan schulden, waar tegenover zo'n 400 miljoen dollar aan bezit staat.

Excite heeft onlangs tevergeefs geprobeerd een aantal mediabedrijven af te stoten. Vooral de markt voor online-adverteren is de laatste tijd hard teruggelopen. Door de acute financiële problemen dreigt ExciteAtHome nu zijn notering aan Nasdaq kwijt te raken.