Zabel wint ook Duitse wereldbekerwedstrijd

De Duitse wielrenner Erik Zabel heeft gisteren voor eigen publiek in Hamburg de wereldbekerwedstrijd HEW Classic gewonnen. Hij versloeg in de sprint de Letse wereldkampioen Romans Vainsteins en de Nederlander Erik Dekker, die zijn voorsprong in het wereldbekerklassement vergrootte.

Voor Zabel was het de tweede overwinning in een klassieker en de zevende wereldbekerzege in de afgelopen zeven jaar. Hij won dit voorjaar ook Milaan-Sanremo. In de Tour de France behaalde hij drie ritzeges en won hij voor de zesde, opeenvolgende keer de groene trui van het puntenklassement. De 30-jarige sprinter van Telekom profiteerde gisteren van het voorbereidende werk van zijn land- en ploeggenoot Jan Ullrich. Hij trok voor Zabel de sprint aan.

Dekker reed net als vorige week in San Sebastian een sterke wedstrijd. Hij eindigde daar op de negende plaats, als gevolg van een lekke band. In Hamburg reed hij in de slotfase in een kopgroep met de Italianen Paolo Bettini en Davide Rebellin. Het drietal werd ingehaald door het uitgedunde peloton. Daarna zag de Nederlander Leon van Bon een demarrage mislukken.

In de sprint probeerde Dekker de beste sprinters van het uitgedunde peloton te verrassen. In zijn kielzog kozen Zabel en Vainsteins positie. Dekker miste de explosiviteit om deze twee spurters voor te blijven. Hij boekte wel winst op Rebellin, die zijn tweede plaats in het wereldbekerklassement moest overdragen aan Zabel. Met nog drie klassiekers op het programma heeft Dekker een voorsprong van 69 punten. Volgende week wordt de Grote Prijs van Zürich gereden. Nog nooit won een Nederlandse renner het eindklassement van de wereldbeker.