Weinig bedrijfsnieuws verdeelt loom Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs lag er verdeeld bij vanmorgen. Vooral KPN moest het ontgelden, ondanks de afwezigheid van echt nieuws. Het fonds noteerde rond het middaguur ruim 3 procent lager en was daardoor voor het eerst onder de 4 euro geraakt, een nieuw dieptepunt.

Op Beursplein 5 is de vakantieperiode weliswaar nog niet voorbij, maar de omzetten lagen volgens een handelaar ,,ietsje'' hoger. Het Damrak sleepte zich vanmorgen na de opening in de plus, maar kon die moeilijk vasthouden Tegen het middaguur stond de AEX-index ruim 6,7 punten lager op ruim 515 punten.

Vanuit een lagere opening wist een aantal fondsen zich toch omhoog te werken. Ondanks het fikse verlies van de Nasdaq afgelopen vrijdag bij de sluiting (3,3 procent) namen de technofondsen het voortouw. Versatel won maar liefst 4,55 procent op 0,92 euro. En ook kabelaar UPC was vanochtend in trek. De koers steeg 3,26 procent tot 0,95 euro.

,,In Amsterdam hebben we het verlies eigenlijk vrijdag al genomen, want het inzakken van de Nasdaq kon je van te voren aan zien komen'', verklaart een beurshandelaar het feit dat Nederlandse beleggers zich niks lijken aan te trekken van het verlies aan de overkant van de oceaan. ,,Nu duiken dus de koopjesjagers erop.''

De grote verliezer vanochtend was voedingsconcern Numico. Vorige week was het nog het lievelingetje van de beurs. Bestuursvoorzitter Van der Wielen had laten doorschemeren dat Numico op het verlanglijstje van grote rijke concerns zou staan. In de hoop op een bod, steeg de koers. Het geloof lijkt tanende. ,,Als er een koper was geweest, had hij wel wat gedaan'', aldus de beursman. Ook kreeg Numico nog een veeg uit de pan van The Wall Street Journal, die stelde dat het concern niet duidelijk genoeg is over de resultaten. De koers zakte ruim 4 procent tegen het middaguur.

Verder waren er geen uitschieters. De plussen en minnen waren lukraak over de verschillende sectoren verdeeld. Hoewel de koers van bouwer en baggeraar HBG nog onveranderd was, verwachte een beurshandelaar in deze hoek ontwikkelingen. ,,Aandeelhouders hebben vandaag het lijvige document gekregen waarin HBG uitlegt waarom het voor Ballast Nedam kiest. Ze zijn nu nog aan het lezen, maar op dit stuk gaan de aandeelhouders zeker reageren'', voorspelt hij.

Boskalis, dat door deze fusieplannen van HBG met Ballast Nedam, definitief achter het net lijkt te vissen, komt deze week met halfjaarcijfers. ,,Ook zij zijn driftig aan het lezen'', aldus de beurshandelaar. De koers zakte 0,15 procent naar 33,45 euro.