Warm bordeel verbannen naar kille bedrijven

Een Papendrechtse bordeelhouder stapt naar de rechter omdat hij wordt verbannen naar een industrieterrein. Voor het eerst leidt de opheffing van het bordeelverbod tot een proces.

Voor een industrieterrein ziet Oostend bij Papendrecht er niet ongezellig uit. Medewerkers van generatorenfabrikant Topec zitten op de oprit van hun bedrijfshal in de zon te lunchen. Nee, ze vinden dit terrein niet echt geschikt voor `relaxbedrijven'. ,,'s Avonds is het hier helemaal uitgestorven'', zegt medewerker Jurgen Janssen.

Dat is ook de mening van A. Posthuma, die sinds zeven jaar in een flatgebouw elders in Papendrecht een bordeel exploiteert. Na de opheffing van het bordeelverbod per 1 oktober vorig jaar heeft Papendrecht besloten prostitutie uit woongebieden te weren en naar het industrie-terrein te verplaatsen. Dus heeft Posthuma per brief vernomen dat hij geacht wordt zijn `privéhuis' per 1 september te sluiten, dan wel te verhuizen naar het bedrijventerrein.

Daar voelt hij niets voor. ,,Volgens mij wordt het dan voor de bezoekers hier veel onveiliger'', zegt hij op het parkeerterrein van de op Oostend gevestigde Gamma, een shaggie draaiend naast zijn riante donkerblauwe Ford. Een bordeel, dat past toch niet tussen deze grote kille bedrijven. Bovendien is er volgens Posthuma helemaal geen grond beschikbaar en streeft de gemeente er eigenlijk naar seksbedrijven helemaal te weren. Daarom stapt hij nu naar de rechter. Want bordelen weren, dat is sinds de opheffing van het bordeelverbod juist niet meer toegestaan.

Volgens verantwoordelijk ambtenaar J.Boer heeft Papendrecht niets tegen seksbedrijven binnen haar grenzen, maar moet het bordeel van Posthuma verhuizen omdat het overlast geeft voor buurtbewoners. Boer meent dat het voor Posthuma wel degelijk mogelijk is grond aan te kopen op Oostend. ,,Ik weet niet hoe de situatie nu is, maar er komen en gaan daar regelmatig bedrijven bij.''

Posthuma zegt nooit iets van klachten uit de buurt gemerkt te hebben. ,,Bezoekers van een privé-huis willen juist anoniem blijven. Het flatje is juist ook helemaal niet als bordeel te herkennen. Er staat gewoon een bankstelletje in de woonkamer, net als in alle andere huisjes daar.''

In totaal zijn er volgens Posthuma, die ook secretaris is van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER), ongeveer zevenhonderd relaxbedrijven in Nederland. Vóór de legalisering werden deze bedrijven meestal gedoogd, en de meeste gemeenten zijn sindsdien volgens hem soepel met de bordelen omgegaan. ,,Maar een paar gemeenten maken van de gelegenheid gebruik om ons helemaal te weren. Dat is onfatsoenlijk beleid.'' Het door hem te voeren proces zal volgens hem daarom ook een soort proefproces zijn. Ook Boer vindt het om die reden wel goed dat de zaak voor de rechter komt. ,,Het zou wel goed zijn als daarover duidelijkheid komt.''

Mocht de rechtszaak erop uitdraaien dat hij toch moet verhuizen, dan wil Posthuma wel meer dan de 150 vierkante meter die de gemeente hem gunt. Dat is véél te weinig, volgens Posthuma, om alle voorschriften te voldoen, zoals gescheiden wasruimten voor mannen en vrouwen. ,,Dan zouden de vrouwen op stapelbedden hun werk moeten doen.''