Volleyballers bevrijd van oude garde

Het Nederlandse mannenvolleybalteam plaatste zich gisteren in Den Bosch voor de WK in Argentinië. Aanvoerder Reinder Nummerdor voelt zich bevrijd van de oude garde. ,,Ik werd tot vervelens toe vergeleken met Ron Zwerver.''

Slechts één set in drie duels verspeelde het gerenoveerde Nederlandse mannenvolleybalteam tijdens het kwalificatietoernooi in Den Bosch op weg naar het WK, dat volgend jaar in Argentinië wordt gehouden. Alleen Portugal toonde zich zaterdagavond een lastige tegenstander voor een ploeg die zich volgens aanvoerder Reinder Nummerdor eindelijk wist te bevrijden van het verleden. De 24-jarige aanvaller van het Italiaanse Montichiari voelt zich als herboren in een team, waarin de hiërarchie niet langer een verstikkende invloed heeft.

Na het afscheid van de dominante spelverdeler Peter Blangé en de wellicht definitieve sabbatical leave van middenaanvaller Bas van de Goor formeerde de nieuwe bondscoach Bert Goedkoop noodgedwongen een team zonder vedetten. De overgebleven buitenaanvaller Guido Görtzen, diagonaalspeler Richard Schuil en passer/loper Nummerdor wanen zich niet de natuurlijke leiders. Na een lange vakantie in Peru constateerde Bas van der Goor bij het bezoek aan een training dat zijn voormalige teamgenoten wel erg coulant voor elkaar waren. ,,Ik vind dat Bas zijn conclusie wel erg snel klaar had na één training'', stelde Nummerdor. ,,Sindsdien is ook op het mentale vlak een stijgende lijn zichtbaar.''

Het team met de pas 19-jarige spelverdeler Nico Freriks, die bij SSS/Barneveld in de eerste divisie speelt, toonde in het cruciale duel met Portugal veerkracht bij een 9-5 achterstand in de vierde set. In vier bedrijven (25-21, 25-19, 23-25 en 25-20) worstelde Nederland zich zaterdagavond langs de tegenstander. Gisteren wierpen de volleyballers na een moeizame eerste set tegen Denemarken snel de spanning van zich af bij het ophalen van een WK-ticket: 25-23, 25-18 en 25-16. ,,Wij houden elkaar scherp zonder elkaar verrot te schelden'', zei Nummerdor. ,,Bij de één kan een aai over zijn bol beter werken dan een schop onder zijn kont.''

Die nuance ontbrak volgens Nummerdor juist in de olympische ploeg van Toon Gerbrands, waarin gelouterde spelers als Blangé bij voorkeur de weg van de confrontatie zochten. Nummerdor leed onder de verbale geselingen van de routiniers. ,,In het verleden heb ik vaak verkrampt gespeeld, omdat ik na elke fout onder uit de zak kreeg. Ik was het broekie, dat tot vervelens toe werd vergeleken met Ron Zwerver.''

Huilend verliet Nummerdor tijdens de Spelen in Sydney de sporthal in Darling Harbour na de dramatische nederlaag in de kwartfinales tegen Joegoslavië. Doodziek was de buitenaanvaller van de kritiek op de weke mentaliteit van het team. ,,Het was niet gemakkelijk om van Zwerver te moeten horen dat het vroeger allemaal beter was. Van die last zijn we nu eindelijk verlost. Richard Schuil en ik waren altijd de pispalen van het oude team. Ons werd verweten dat we blessures zouden simuleren. Ik heb daar van geleerd dat ik me als aanvoerder niet zo moet gedragen tegenover onze spelverdeler Freriks.''

De nog onervaren set-upper had tegen Portugal soms moeite om zijn buitenaanvallers te vinden, maar zowel de explosieve Görtzen als de soms flegmatieke Nummerdor hield zich in. ,,Wat heeft het voor zin om Freriks de huid vol te schelden?'', vroeg Nummerdor zich af. ,,Freriks heeft nog niet eens ervaring opgedaan in de eredivisie. Het is al een wonder hoe hij zich staande houdt op dit niveau. Schelden zou bij hem averechts werken. Nico is een introverte jongen. Je moet hem de tijd gunnen zichzelf te hervinden.''

Ook de nieuwe omgangsvormen hebben het Nederlandse team een nieuw gezicht gegeven, constateerde Nummerdor. En daar zal Bas van de Goor zich aan moeten conformeren, als de sterspeler van Treviso zich weer beschikbaar stelt. Nummerdor: ,,Volgens de buitenwacht zijn we te lief voor elkaar. Maar we hebben ons weten te kwalificeren voor het WK en dat is op weg naar de Spelen van 2004 in Athene essentieel. We hebben bovendien in Den Bosch onze favorietenrol waargemaakt. We zijn goed met de druk omgegaan. De sfeer is meer ontspannen dan vroeger. Als Bas van de Goor zich daar niet in kan vinden, moet hij niet terugkomen, zo simpel ligt het.''

    • Robèrt Misset