Singh Varma

Een jaar of wat geleden trokken Feijenoordsupporters door Amsterdam-Zuid, luidkeels verkondigend dat joden aan het gas moesten. Mijn moeder, joods en oorlogsslachtoffer, sloeg de schrik om het hart.

Ze durfde de straat niet meer op. Hoe had ik haar gerust kunnen stellen? ,,Zeur niet, antisemitisme is in Nederland geen reële dreiging maar een verzinsel van Jules Croiset en GroenLinks.'' Misschien, als ik Bas Heijne was (NRC Handelsblad, 4 augustus).

Met GroenLinks en mevrouw Varma heb ik weinig affiniteit, maar ik volg haar geval met belangstelling. Het is boeiend hoe iemand, die psychisch erg in de war is, maar bij mijn weten geen bewezen overtredingen of misdrijven heeft gepleegd, onverwijld door cynische scribenten met haar hoofd op het hakblok gelegd wordt.

Heijne bereikt nieuwe toppen van populisme. Varma is een `derderangs politica', een pathologische leugenaar, een zakkenvuller en nog veel meer. Om een en ander kracht bij te zetten verheft hij en passant het woord van de politie tot wet, terwijl dát nu juist bij uitstek de instantie is die de waarheid ondergeschikt pleegt te maken aan crisismanagement.

Niet Varma maar Heijne werpt zich op als Hoeder der Allochtonen. Hij weet wat het beste voor ze is en zal ze hun primitieve verering van valse idolen als Varma wel afleren.

    • Alexander van der Meer