Sharon wil guerrilla voeren tegen Palestijnen

De meeste geplande Palestijnse aanslagen worden volgens de Israëlische regering verijdeld zonder dat iemand het merkt. Dat kan niet voorkomen dat de populariteit van premier Sharon snel afneemt.

,,Wij hebben het antwoord gevonden op onze veiligheidsproblemen'', zei Israëls premier Ariel Sharon gisteravond. Het antwoord waarnaar de Israëliërs al tien maanden hunkeren is volgens Sharon het voeren van een guerrilla tegen Palestijnse strijders. In zijn woorden : ,,commando's tegen terreur''.

Deze guerrillaoorlog speelt zich volgens Sharon voor een groot deel in het geheim af. ,,Palestijnse strijders worden gearresteerd en gedood. Deze strijdmethode levert veel successen op'', zei hij. ,,Ik geloof dat ze tot een oplossing zal leiden''.

Het is niet duidelijk of Sharon daarmee wilde zeggen dat Israël de strijd tegen de Palestijnen zal winnen of dat Israëls militaire optreden tegen de intifadah de Palestijnen uiteindelijk zal dwingen om op Israëls voorwaarden onderhandelingen over een bestand te hervatten. Volgens Sharon heeft Israël de gulden middenweg gevonden in de bestrijding van de Palestijnse opstand zonder internationale druk op zijn land te genereren. ,,Wij staan niet onder druk'', zei hij.

Sharon sprak zijn magische woorden na de publicatie van voor hem zeer negatieve opiniepeilingen in het blad Maariv, afgelopen vrijdag. Volgens deze peilingen gelooft zeventig procent van de Israëliërs niet dat Sharon de tweede Palestijnse intifadah zal weten te onderdrukken. Bij een vorige peiling, een paar weken geleden, stond nog slechts 41 procent sceptisch tegenover Sharons verkiezingsbelofte ,,vrede met veiligheid te zullen brengen''. Over het functioneren van Sharon als premier in het algemeen is 53 procent van de Israëli's op dit moment niet tevreden.

Een dermate snelle ondermijning van de geloofwaardigheid van oorlogsheld Sharon, die in de jaren zeventig Palestijns verzet in de strook van Gaza brak en in 1984 tegen een hoge politieke en militaire prijs Yasser Arafat uit Beiroet verdreef, is een psychologische zege voor de Palestijnen. Die worden erdoor aangemoedigd de strijd voort te zetten, terwijl Israëls onderhandelingspositie juist wordt verzwakt.

De aanhoudende golf Palestijnse aanslagen brengt de Israëlische samenleving uit haar evenwicht. De onveiligheid voor de Israëliërs is nog nooit zo groot geweest als nu, onder het bewind van premier Sharon. Maar volgens minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer wordt ,,vijfentachtig procent van de aanslagen verijdeld''. ,,Het publiek heeft daar geen weet van'', zei Sharon gisteravond. De Israëliërs nemen echter wel kennis van de Palestijnse zelfmoordterreur en aanslagen, en dat is voldoende om de populariteitscurve van Sharon omlaag te jagen.

De neergang van de Israëlische economie onder invloed van de intifadah en tekenen van recessie in de Verenigde Staten en Europa versterken nog het gevoel van algehele malaise in Israël. Een econoom legde het afgelopen weekeinde uit dat Sharon bij het bepalen van zijn strategie tegenover de Palestijnen rekening moet houden met de `mitoen', de economische crisis die Israël al enkele jaren in zijn greep heeft. Het negatieve effect van de intifadah op de economie wordt volgens de econoom met de dag duidelijker.

Sharon zoekt een antwoord op de problemen die hem confronteren met verdere uitbreiding van zijn regering van nationale eenheid. Deze week zal de Centrum-partij tot de regering toetreden. Deze kleine partij, met slechts vijf zetels in de Knesset, het Israëlische parlement, krijgt twee ministersposten. Daardoor zwelt Sharons regering aan tot 28 ministers, de grootste formatie uit Israëls geschiedenis. Dan Meridor, minister zonder portefeuille, wordt als lid van het veiligheidskabinet een van de naaste en meest invloedrijke raadgevers van Sharon. Meridor is voorstander van een terugtrekking uit de Palestijnse gebieden en de gebieden zonder vredesakkoord volledig afscheiden van Israël, een idee dat gezien de uitzichtloosheid op hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen snel veld wint.

    • Salomon Bouman