Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met Werner Grossman, de laatste spionagechef van de DDR. Hij vertelt hoe de Oost-Duitse geheime dienst de beweging van `Generaals voor de Vrede', een groep gepensioneerde NAVO-generaals manipuleerde en betaalde. Lid van deze beweging was de in 1990 overleden Nederlandse vredesactivist generaal-majoor buiten dienst M.H. von Meijenfeldt. Ned.2, 18.20-18.43u.

DOCUMENTAIRES

Secret life of twins. Tweede deel van een Engels drieluik over onderzoek naar tweelingen in Groot-Brittannië die kort na de geboorte gescheiden werden en in geheel verschillende milieus opgroeiden. Ned.1, 17.08-17.52u.

Conquistadors. Serie over de Spaanse verovering van Zuid-Amerika. De eerste Europese expeditie die Noord-Amerika doorkruiste, op zoek naar goud en grond, eindigde acht jaar later in Mexico. Afl.: All the world is humane. BBC2, 20.10-21.00u.

Je zal het maar hebben. Gesprekken met een een aantal jongeren die lijden aan oogziektes. Bij de een laat het netvlies langzaam los en de ander heeft kokervisie. Ned.2, 20.25-21.00u.

4 x 4. Over stress op het werk, het Japanse fenomeen karoshi waarbij werknemers zich letterlijk doodwerken, de gevolgen van een gebrek aan slaap en of nietsdoen toch gezonder is dan bewegen? Afl.: Britain on the frazzle. BBC1, 20.30-21.00u.

Het leven zoals het elders is: Airport. Engelse reportageserie over de dagelijkse gang van zaken op de luchthaven Heathrow, een van de grootste luchthavens ter wereld. VRT, 20.45-21.15u.

Dokwerk: Jongensdromen. Over de man die een Tarzan had willen zijn. Zie TV-vooraf. zijn. Ned.3, 21.00-21.45u.

Kwesties. Alina Deeble organiseert vanuit Groot-Brittannië reizen naar Polen omdat plastische chirurgie daar goedkoper is. Het is echter niet altijd zo dat je ook mooier terugkomt dan dat je er naartoe ging. Afl.: Kamer met facelift. Canvas, 21.00-21.50u.

What the Romans did for us. Over de uitvindingen die de Romeinen in Engeland introduceerden. Bijna de helft van het jaar bestond bij de Romeinen uit officiële vakantiedagen. Op deze dagen werd voor entertainment gezorgd, waarbij instrumenten als de hydraulis, het eerste keyboard, werden gebruikt. Afl.: Ahead of their time. BBC2, 21.30-22.00u.

Next Wave: Water Pressure. Geoloog Linnette Prawirdirjo zoekt naar een bewijs dat aantoont dat de Mentawai-eilanden langzaam in zee aan het zinken zijn. National Geographic Channel, 22.00-22.30u.

Bezoekuur. Elfde aflevering in een serie over bezoeken aan mensen die in een ziekenhuis, verzorgingshuis, herstelhotel of revalidatiecentrum verblijven. In deze uitzending gaat het om de drukbezochte praktijk in het Brabantse Oostelbeers van plattelandsdokter Mutsaerts. Ned.1, 22.22-22.53u.

Trekking in Kenya. Reis per kameel door het onherbergzame Kenia en de tradities en cultuur van het nomadenvold Samburu. National Geographic Channel, 22.30-23.00u.

Kamp Duindorp. Eerder uitgezonden documentaire over de Scheveningse wijk Duindorp waar tussen 1945 en 1947 een paar duizend `foute Nederlanders' gevangen zaten. Over het verblijfkamp voor NSB'ers en andere Nederlanders die te veel sympathie hadden voor de bezetter, is relatief weinig bekend. Ned.3, 22.50-23.47u.

Op de drempel van het leven. Tweede deel van een drieluik over de terminale patiënten in hospice Rozenheuvel. Ned.1, 22.53-23.59u.

Memory of Berlin. Over de val van de muur in Berlijn en de 40-jarige Engelsman John Burgan, wiens persoonlijke geschiedenis nauw verbonden is met de stad. ZDF, 0.25-1.40u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Single luck. In deze herhaling van een serie uit 1997 aandacht voor de muzikale eendagsvlieg Hocus Pocus van Focus. De groep maakte in zijn glorietijd vijf Amerikaanse tournees. Het nummer bereikte op 2 juni 1973 de negende plaats in de Billboard Top 10. Ned.3, 20.30-21.00u.

BNN at work: Canada. Reisprogramma's waarbij de presentatoren een bezoek brengen aan fire-rangers, mensen die de bosbranden bestrijden en aan het stadje Dawson dat een eeuw geleden het strijdtoneel van de goudkoorts was. Ned.2, 21.00-21.55u.

DRAMA

De achtbaan. Zevende aflevering van een serie waarin jonge programmamakers een uitzending naar eigen idee maken. In dit deel probeert Gabriëlla Lukassen samen met haar piano, vorm te geven aan haar kunst: liedjes schrijven Ned.3, 19.35-20.05u.

Kongo. Zevende aflevering in een dramaserie over het einde van het koloniale tijdperk in Belgisch Kongo. Canvas, 21.45-22.40u.

FILM

Metro (Thomas Carter, 1997, VS). Eddie Murphy als rap van de tongriem gesneden politieman die het recht in eigen hand neemt in razende aaneenschakeling van achtervolgingen en explosies. Met Michael Wincott als beschaafde psychopaat en Carmen Ejogo als Murphy's vriendin. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

Repossessed (Bob Logan, 1990, VS). Gemakzuchtige parodie op The Exorcist (William Friedkin, 1973). Linda Blair, het 12-jarige meisje van weleer, is inmiddels een getrouwde moeder van twee kinderen en raakt andermaal door de duivel bezeten. Met Leslie Nielsen als duivelsuitdrijver. V8, 20.35-22.00u., met reclame.

Le viager (Pierre Tchernia, 1972, Frankrijk). Effectieve situatiekomedie met Michel Serrault als bejaarde die, tot verdriet van velen, maar niet dood wil gaan. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-20.00u.

. The Postman Always Rings Twice (Bob Rafelson, 1981, VS). Vierde, meest getrouwe en uiterst zinnelijke verfilming van roman van James Cain zakt gaandeweg af tot een levenloze larmoyante tragedie. Door seksuele honger gevoede relatie tussen serveerster Jessica Lange en oplichter Jack Nicholson leidt tot moord op bedrogen, Griekse echtgenoot. ZDF, 22.15-0.10u., nagesynchroniseerd.

Tinnef (Jasper van Hecke, 2001, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.47-0.27u.

Cattle King (Tay Garnett, 1963, VS). Standaard-western over de conflicten tussen veedrijvers en boeren in het Wyoming van 1880. Met Robert Taylor. ARD, 0.50-2-15u., nagesynchroniseerd.

Le gendarme et les gendarmettes (Jean Girault, 1982, Frankrijk). Zesde en laatste deel in reeks gendarme-kluchten met Louis de Funès. Titel dekt de lading. Ook met Michael Galabru. Morgen, VRT, 13.50-15.32u.

. Gunga Din (George Stevens, 1939, VS). Historische avonturenfilm van veelzijdige perfectionist Stevens is algemeen erkend als een van de vermakelijkste films ooit in dit genre gemaakt. Cary Grant, Victor McLaglen en Douglas Fairbank jr. bestrijden als Britse soldaten een opstand in het 19de eeuwse India. Met Sam Jaffe als loyale waterdrager. Morgen, BBC2, 14.25-16.20u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Désanne van Brederode die zeven jaar geleden haar debuut in een buitenwijk van Kiev schreef. In maart van dit jaar verscheen haar tweede roman. Gesprek over haar leven en werk. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Het BBC National Orchestra of Wales o.l.v.Joseph Swenson. speelt o.a. Todtenfeier van Mahler, vioolconcert en nocturno van Schönberg en Symphony nr.IV van Brahms. Radio 4, 20.02-1.02u.

De avonden. In het eerste uur eerder uitgezonden radiowerk van de in 1991 overleden schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar Johnny van Doorn. Na elven een herhaling van een radioreis van Harry Muskee naar Amerika over de blues. 747AM,

22.02-24.00u.

Op zoek naar meneer Van der Linden. Slot van een reportage over de zoektocht van Rik Zaal naar een Nederlandse man die in 1950 naar Amerika emigreerde. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met entertainer en zanger Robert Paul die in september een belangrijke rol gaat spelen in de Dinnershow 2001 in theater Studio 21 in Hilversum. Morgen, 747AM, 8.30-10.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek met sporters en oud-sporters over hun grenzen, het verleggen van die grenzen, pijngrenzen en het al of niet gebruiken van doping. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Halte 747. Reportage uit de wijk in aanbouw Kernhem in Ede. De wijk kwam in het nieuws omdat voor de nieuwbouw geen Milieu Effect Rapportage is aangevraagd. De bouw werd stilgelegd. Morgen, 747AM, 13.05-13.30u.

Dinsdag Desmet. Geheel gewijd aan opmerkelijke radiofragmenten uit het verleden met onder andere liedjes uit de Familie Doorsnee, de opheffingsbijeenkomst van Provo uit het jongerenprogramma Uitlaat, de nacht van Schmelzer, Willem Elschot die uit eigen werk voordraagt en Paulus de Boskabouter. Ook wordt gediscussieerd over de betekenis van de Nederlandse radio vroeger en nu. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.