Schalken na surprise kansloos in finale

Sjeng Schalken heeft gisteren de finale van het tennistoernooi van Washington verloren. De Nederlander had weinig in te brengen tegen de jonge Amerikaan Andy Roddick: 6-2 en 6-3.

Schalken blijft door het verlies steken op vijf toernooizeges in de ATP-tour. De 24-jarige Schalken verraste zaterdag in de halve eindstrijd van Washington met een overwinning op de als eerste geplaatste Amerikaan Andre Agassi (3-6, 6-4 en 6-4). Schalken noemde dat ,,de mooiste overwinning'' uit zijn carrière. ,,Ik heb wel eerder goede spelers verslagen, maar die waren niet in vorm. Agassi was dat wel.''

Gisteren ging het echter een stuk minder goed tegen de 18-jarige Roddick. In de vierde game van de openingsset brak Roddick de Nederlander: 3-1. Vier games later brak de Amerikaan opnieuw de service van Schalken: 6-2. In de tweede set pakte Roddick opnieuw in de vierde game de opslagbeurt van Schalken, maar daarna kwam de Nederlander terug met een break in de zevende. Dat Roddick oppermachtig was, bewees hij direct door in de achtste game opnieuw de service van zijn opponent te weerstaan.

Het was gisteren de eerste keer dat Roddick en Schalken tegenover elkaar stonden in een ATP-toernooi. De Amerikaan, die vorig jaar nog actief was in het juniorencircuit, won dit jaar al drie toernooien: Atlanta, Houston en nu Washington.

Voor Schalken was het voor dit weekeinde tien maanden geleden dat hij in een finale stond. Destijds was de Zweed Magnus Norman in Sjanghai te sterk. Een week voor die eindstrijd had Schalken toen het toernooi van Tokio gewonnen.

Schalken gaat in de voorbereiding op de US Open een week naar de villa van de Australische tennisser Patrick Rafter op het eiland Bermuda. Schalken zal in New York in het dubbelspel uitkomen met Paul Haarhuis.

Rafter heeft gisteren het tennistoernooi van Indianapolis gewonnen. De nummer vijf van de plaatsingslijst hoefde niet veel te doen om te winnen van de als eerste geplaatste Braziliaan Gustavo Kuerten.

De tennisser die eerder op de dag de uitgestelde halve finale tegen Goran Ivanisevic had gewonnen, gaf bij een achterstand van 4-2 in de eerste set op. Kuerten had last van de rechterarm en zijn ribbenkast.

De Amerikaanse Serena Williams heeft gisteren het tennistoernooi in het Canadese Toronto op haar naam geschreven. De als vierde geplaatste tennisster versloeg in de finale landgenote en nummer één van de plaatsingslijst Jennifer Capriati in drie sets: 6-1, 6-7 en 6-3.