PSV komt in Oosterpark met schrik vrij

Bijgelovige supporters van PSV kunnen gerust zijn. De hele misstap in de openingswedstrijd van vorig seizoen was de voorbode van een soeverein kampioenschap. De halve misstap in de ouverture van dit seizoen is geen reden voor paniek. PSV behaalde zaterdag bij FC Groningen een 2-2 gelijkspel na een 2-0 achterstand te hebben goedgemaakt.

De ontmoeting tussen de nummer één en de nummer veertien van het vorige speeljaar was reclame voor het Nederlandse clubvoetbal. De underdog toonde dit keer geen ontzag voor de favoriet. Door het hoge tempo en de gebrekkige techniek van sommige spelers was sprake van een foutenfestival, maar dat kon de pret niet drukken in het sfeervolle Oosterpark. Een verrassend scoreverloop en een dozijn doelkansen, keurig verdeeld over beide ploegen, stonden garant voor een spectaculaire wedstrijd.

FC Groningen speelde met lef en overgave. De ploeg van de nieuwe trainer Lodeweges - hij vervangt de populaire Van Dijk die deze zomer naar Roda JC vertrok - had lange tijd uitzicht op een overwinning. PSV kon het kwaliteitsverschil pas in de loop van de tweede helft in cijfers tot uitdrukking brengen. Met dank aan een numeriek overwicht, als gevolg van de rode kaart voor de Braziliaan Hugo, tot dat moment de beste speler.

De geslaagde inhaalrace van PSV was ook een gevolg van de teamgeest in de Brabantse ploeg. Zelfs bij een 2-0 achterstand was geen moment sprake van paniek. Het is niet voorbarig PSV weer als belangrijkste titelkandidaat af te schilderen. Ondanks het matige spel tegen FC Groningen.

Volgens trainer Gerets speelden sommige spelers onder hun niveau wegens de interlandverplichtingen van vorige week. Vooral Hofland, afgelopen woensdag na de oefenwedstrijd Engeland-Nederland nog de hemel ingeprezen, leed veel balverlies. Hij had in de eerste helft zijn handen vol aan de Hongaarse stormram Torma, die aantoonde dat de jonge Limburger nog een lange weg te gaan heeft naar de internationale top.

Gerets toonde begrip voor de mindere vorm van de internationals. Hij verwees naar de statistieken van vorig seizoen, toen PSV vooral verslapte na een interland van Nederland, België, Denemarken of Joegoslavië. Gerets noemde het drukke wedstrijdprogramma niet als excuus maar als verklaring. Vergeleken met tennissers of wielrenners hoeven voetballers inderdaad niet te klagen met twee werkdagen per week.

Vennegoor of Hesselink was vorige week niet opgeroepen voor Oranje. Misschien was hij zaterdag daarom wel de beste PSV'er. Hij mocht in de rust warmlopen en vervolgens zijn competitiedebuut maken bij de titelhouder. Met zijn overgang van FC Twente was deze zomer een bedrag van twintig miljoen gulden gemoeid, een clubrecord. Hij voelde de druk op zijn hoekige schouders. De late gelijkmaker tegen FC Groningen vierde hij als een bevrijding. Met zijn sterke lichaam en zijn grote vechtlust is hij populair bij de achterban. De harde supporterskern van PSV heeft de stormram met de beperkte motoriek binnen de kortste keren in de harten gesloten.

Vennegoor moet in de punt van de aanval concurreren met Kezman, die vorig seizoen topscorer was in de eredivisie. De Joegoslaaf krijgt voorlopig de voorkeur. Vennegoor mocht tegen FC Groningen naast Kezman in de punt van de aanval spelen. De opportunistische speelwijze werd ingegeven door een 1-0 achterstand. Broerse had de thuisploeg al na vijf minuten aan een voorsprong geholpen. De paal voorkwam een tweede treffer van de Groningse dreumes Tuhuteru. Hugo zorgde vlak na rust alsnog voor een 2-0 voorsprong. Hij scoorde na een lange rush en een handige passeerbeweging.

De held werd binnen een kwartier de schlemiel van de avond. Hugo kreeg een rode kaart toen hij een inzet van Vennegoor met de hand keerde. Onder een ovationeel applaus wandelde hij naar de kleedkamer. Nadat voetbalminnend Groningen scheidsrechter Van der Ende voor rotte vis had uitgemaakt, benutte Kezman de toegekende strafschop. Vennegoor had vlak na rust ook een penalty geclaimd, toen hij de bal tegen de hand van Allach tikte. Hij protesteerde hevig en kreeg daarvoor een gele kaart.

Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zette Vennegoor de kroon op zijn sterke invalbeurt. Vlak nadat Van Bommel de bal tegen de paal had geschoten, kopte hij de bal met gevoel voor timing in het Groningse doel. Hij voelde zich bevrijd na zijn eerste, officiële doelpunt voor zijn nieuwe werkgever. Hij kreeg ook complimenten van zijn trainer, die hem liever in thuiswedstrijden (weinig ruimte) dan in uitwedstrijden (veel ruimte) opstelt.

FC Groningen tegen PSV was ook het duel van de 17-jarige dribbelaar Robben. Dit voetbaltalent uit Bedum speelt nog bij de noorderlingen, maar tekende een voorcontract bij de zuiderlingen. Met als gevolg dat Robben tijdens zijn publiekswissel werd toegejuicht door alle supporters. De ouderwetse linksbuiten had rechtsback Lucius met prachtige schijnbewegingen tien keer op het verkeerde been gezet. Dat zijn acties meestal in schoonheid stierven, nam het weinig verwende publiek op de koop toe.

    • Jaap Bloembergen