Pesten

Veel Nederlanders worden gepest, op school, op het werk. De basisschool heeft ons geen vriendelijkheid geleerd. We kennen zelfs nationale pispaaltjes. Te veel cabaretiers heb ik grappen horen maken ten koste van collega Seth Gaaikema. En als vrouwelijke politicus van enige omvang ben je snel goed voor een goedkoop lachsuccesje.

Buitensluiten gebeurt in alle kringen en leeftijden. In het verzorgingshuis worden nieuwkomers door de gevestigde groep bejaarden van de koffietafel geweerd. Anderen gaan gebukt onder een bijnaam, zoals `Druppeltje' voor een vrouw die te veel praat over haar oogkwaal.

Een oude man vertelt dat hij zich ergert aan het autoritaire optreden van een medebewoonster, weduwe van een militair, en dat hij haar daarom `De Adjudant' heeft gedoopt. Treffend, want hij weet niet dat hij zelf door zijn medebewoners om vergelijkbare redenen `De Generaal' wordt genoemd.

    • Ineke Holierhoek