Palestijnse activist komt om bij explosie

Bij gewelddadigheden tussen Israël en de Palestijnen zijn gisteren zes Palestijnen gedood. In het vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook, vlakbij de grens met Egypte, kwamen de Palestijnse activistenleider Samir Abu Zeid, zijn dochter van zeven en zijn zoon van zes om het leven toen hun tuin werd getroffen door een raket.

Israël ontkent verantwoordelijkheid. De man zou zelf bezig zijn geweest om een bom te maken, die per ongeluk zou zijn ontploft. Een eerdere Israëlische verklaring repte nog van een Palestijnse mortiergranaat, afgevuurd op een Israëlische legerpost, die zijn doel miste. Maar volgens Palestijnse functionarissen ging het wel degelijk om een Israëlische raket. De moslimgroepering Hamas heeft vanochtend gedreigd met wraakacties in de vorm van zelfmoordaanslagen.

In Rafah werd gisteren een 13-jarige Palestijnse jongen doodgeschoten door Israëlische soldaten. Volgens Israël maakte hij deel uit van een gewapende Palestijnse patrouille; volgens de Palestijnen gooide hij slechts met stenen naar de soldaten. Verder werd bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever een ongewapende Palestijn, die in de stad schoolboeken voor zijn kinderen had gekocht, bij een militaire grenspost vermoord door Israëlische militairen. Volgens berichten in de Israëlische media hadden de militairen niet mogen schieten en wordt het incident nader onderzocht. De zesde Palestijn werd in Nablus gedood toen hij op zijn balkon naar vuurgevechten stond te kijken en geraakt werd door een verdwaalde kogel.

Sinds anderhalve week geleden bij een zelfmoordaanslag in een pizzeria in Jeruzalem vijftien mensen werden gedood, heeft Israël de gewelddadigheden geïntensiveerd. Israël voerde dit weekeinde drie helikoperaanvallen uit op Palestijnse veiligheidsgebouwen in de Gazastrook. Volgens de Palestijnen heeft Israël de afgelopen maanden ruim zestig Palestijnse leiders vermoord.

Ook berichten over pesterijen aan het adres van de Palestijnen zijn aan de orde van de dag. Een Palestijnse schaapherder deed aangifte bij de Israëlische politie omdat joodse kolonisten op hem zouden hebben geschoten en zijn schapen hadden vergiftigd. De 123 dode dieren worden momenteel onderzocht. En in Jeruzalem verwoestten Israëlische bulldozers een tiental huizen-in-aanbouw van Arabieren die geen bouwvergunning zouden hebben. Het zou vrijwel onmogelijk zijn om voor die plek in de stad een bouwvergunning te verkrijgen.

De Israëlische burgers reageren verdeeld op de Palestijnse aanslagen. In een winkelcentrum in Tel Aviv brak vrijdag paniek uit toen veiligheidsambtenaren een schoenendief achtervolgden; het winkelend publiek vreesde voor een zelfmoordaanslag. In de commotie ontsnapte de dief met de schoenen. Maar in de Israëlische havenstad Haifa ging vrijdagavond een feest in een nachtclub gewoon door, hoewel die middag twee Palestijnen van de Islamitische Jihad waren gearresteerd die de club op het oog hadden gehad als doelwit voor hun zelfmoordaanslag. ,,We konden het feest niet afblazen'', zei de nachtclubeigenaar. ,,Het was voor iemand die veertien jaar voor ons had gewerkt.''