OPG streeft naar overnames van veertig apotheken

De winst van de OPG Groep, distributeur van medicijnen, is in het eerste halfjaar met 3 procent gestegen naar 31,3 miljoen euro (69 miljoen gulden). Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

De winststijging werd met name behaald door de apotheekketen Mediveen Groep. OPG probeert zijn apotheekactiviteiten snel uit te breiden. Eind vorig jaar bezat het 80 apotheken, inmiddels zijn dat er 110. Hiervoor heeft het bedrijf de afgelopen zes maanden 60 miljoen euro geïnvesteerd. Eind 2002 wil het concern in totaal 150 apotheken hebben ingelijfd. OPG probeert zich via deze strategie steeds meer op de consument te richten, waardoor de marge op medicijnen groter wordt.

OPG behaalde ook winst uit de groothandel in medicijnen. Het bedrijf heeft in deze sector in Nederland een marktaandeel van zo'n 35 procent. Ook in Polen is het marktaandeel groot, door de overname van groothandelaar Orfe in 1999. De winststijging van de sector Farma International steeg dan ook met name door de goede resultaten in Polen. Het bedrijfsresultaat verdubbelde naar 6,4 miljoen euro. Ook in Polen wil OPG het aantal apotheken snel uitbreiden.

OPG wil zich in de toekomst steeds meer concentreren op de verspreiding van geneesmiddelen. Daarom werd het dochterbedrijf Codi International, dat vochtige tissues produceert, verkocht aan investeringsmaatschappij Gilde Participaties. Codi heeft een omzet van 80 miljoen euro en driehonderd medewerkers. Ook Gammaster, dat allerlei producten doorstraalt, werd van de hand gedaan.

De omzet van de OPG Groep steeg met 18 procent naar 967 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 40,2 miljoen euro, een stijging van 4,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

OPG verwacht voor het hele jaar een winststijging van 10 procent te halen, mede door de verkoop van Codi en Gammaster. De boekwinst op verkochte bedrijfsonderdelen komen waarschijnlijk uit op zo'n 20 miljoen euro.

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld. De koers daalde met 1,25 euro tot 39,30 euro.