Mijnramp in Oekraïne eist 46 levens

Bij een explosie in een mijn in het oosten van Oekraïne zijn gisteren 36 mijnwerkers om het leven gekomen en 44 anderen gewond; tien mijnwerkers worden nog vermist. De hoop dat ze levend worden gevonden is inmiddels opgegeven.

De explosie van een mengsel van methaangas en koolstof in de Zasiadko-mijn in de kolenregio Donetsk deed zich op 1200 meter diepte voor, toen zich 259 mijnwerkers ondergronds bevonden. Het reddingswerk van de in totaal 52 reddingsteams werd bemoeilijkt en uiteindelijk onmogelijk gemaakt door de brand die, ook 24 uur na de ramp, in de schacht woedde. De reddingsploegen moesten zich vandaag terugtrekken, toen de temperatuur in de schacht was opgelopen tot 150 graden. Er zijn 29 lijken geborgen.

De Zosiadko-mijn is een van de grootste van het land, met meer dan tienduizend werknemers. Een woordvoerder van de vakbond van mijnwerkers zei gisteren dat de eigenaars van de geprivatiseerde mijn de veiligheidsmaatregelen voortdurend hebben geschonden. ,,Ze denken slechts aan het handhaven van het productieniveau, desnoods ten koste van het leven van de mijnwerkers.'' In mei 1999 kwam het in dezelfde mijn tot een zware explosie; toen kwamen vijftig mensen om het leven. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, bezocht de rampmijn gisteren. Hij gaf bevel tot een onderzoek naar de oorzaak van de ramp door een speciale commissie.

De Oekraïense vice-premier Volodymir Symonenko zei gisteren dat de ramp opnieuw aantoont dat Oekraïene zijn mijnen moet moderniseren. ,,Dat moet een van de prioriteiten van de staat worden'', zo zei hij. Mijnrampen doen zich elk jaar voor in Oekraïne. Ze zijn enerzijds het gevolg van de gebrekkige modernisering en van schendingen van de veiligheidsnormen. Anderzijds hebben ze te maken met de natuurlijke geologische nadelen van de kolenlagen. Die lagen liggen diep en zijn smal en moeilijk te bereiken. Dit jaar zijn – de ramp van gisteren niet meegerekend – bij ongelukken in de kolenmijnen van Oekraïne 140 mijnwerkers om het leven gekomen. Vorig jaar kwamen bij mijnrampen 306 kompels om het leven.