KRS-One

KRS-One, bekend als oprichter van Boogie Down Productions (hiphop-crew van eind jaren tachtig), maakte voor het laatst een cd in 1997. Inmiddels is hij weer terug verhuisd van Los Angeles naar New York, en actief als jeugdpriester in Harlem. Na alle ellende die hiphop in de loop der jaren over zich af heeft geroepen (ook KRS-One's compaan Scott La Rock werd doodgeschoten), gelooft KRS-One nog altijd in de helende kracht van het genre. `Edutainment' noemt hij zijn eigen rap-stijl dan ook; bedoeld om te stichten en te vermaken.

Op zijn nieuwe cd The Sneak Attack spoort hij de luisteraar aan zichzelf bij het nekvel te pakken: Get Your Self Up. Maar KRS-One is geen zachtaardige leermeester. Zijn beats knallen als boemerangs heen en weer, en de muziek wordt vaak beperkt tot één monotone dreintoon. Daarover heen spuit hij zijn duidelijk verstaanbare lessen. KRS-One is geen heilig boontje, soms raast hij ook gewoon tegen collega-rappers (Redman bijvoorbeeld). Zijn stem klinkt benauwd, dat doet iets af aan de indruk die hij maakt. Maar een aantal nummers heeft een imposante funky stijl, en zulke wervende raps dat ze de terugkeer van KRS-One tot een verrijking van de New-Yorkse rapscene maken.

KRS-One. The Sneak Attack (KOC-CD 8242)

    • Hester Carvalho