Japans Fujitsu schrapt 9 procent van arbeidsplaatsen

Het Japanse elektronicaconcern Fujitsu schrapt negen procent van zijn arbeidsplaatsen. Van de 180.000 werknemers die het bedrijf wereldwijd heeft, moeten er 16.400 vertrekken; 5.000 in Japan en 11.400 in het buitenland.

Dat heeft Fujitsu vandaag bekend gemaakt. Fujitsu, producent van onder meer computers en halfgeleiders, kondigde eind vorige maand al aan dat er een reorganisatie zou komen. Dat gebeurde bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar. Die periode leverde een verlies op van 55,4 miljard yen (1,1 miljard gulden).

Voor de kosten van de reorganisatie worden voorzieningen getroffen van 300 miljard yen (zes miljard gulden). Inclusief de voorziening noteert Fujitsu in het lopende boekjaar een verlies van ongeveer 220 miljard yen (4,4 miljard gulden), het slechtste resultaat sinds de oprichting in 1935.

Japanse elektronicaproducenten worden zwaar getroffen door dalende prijzen en overcapaciteit als gevolg van de mondiale economische groeivertraging. Volgens marktonderzoeker Dataquest daalden de verkopen van pc's in het kwartaal tot 30 juni met 1,9 procent in vergelijking met dezelfde periode van het jaar 2000. Marktanalisten van Merrill Lynch en bij het Zweedse Ericsson voorzien dat ook de verkoop van mobiele telefoons dit jaar zal dalen, voor het eerst in de twintig jaar dat deze sector bestaat.

Fujitsu wil zich meer concentreren op hoogwaardige producten en diensten ,,om te kunnen voldoen aan de veranderende behoeften in het tijdperk van breedbandinternet.'' Een analist van Tsubasa Research Institute zei hierover vanmorgen tegen het persbureau Bloomberg: ,,Software en diensten geven Fujitsu niet de stimulans die het nodig heeft.''

Fujitsu wil het aantal arbeidsplaatsen reduceren door mensen vervroegd met pensioen te sturen en tijdelijke contracten niet te verlengen. Fujitsu is in Europa eigenaar van het Britse bedrijf ICL, waar 10.000 mensen werken. Met het Duitse Siemens heeft Fujitsu sinds 1999 een gezamenlijke onderneming voor de productie van pc`s.

Fujitsu is de vijfde chipproducent van Japan. Ook Toshiba, Japans grootste en 's werelds 2e chipproducent achter Intel, heeft in het eerste halfjaar verlies gemaakt met zijn chipproductie. Het bedrijf heeft aangekondigd dat er mogelijk ontslagen vallen. Nec, nummer 3 in de wereld, schrapt 4.000 banen in de chipproductie.