Irisscan op Schiphol

Schiphol gaat in september als eerste Europese luchthaven de zogenoemde irisscan invoeren. Reizigers die vaak vliegen, zoals zakenlieden, kunnen dan na een blik in de camera door de paspoortcontrole, wat de wachttijd bij vertrek en aankomst aanzienlijk moet verkorten.

Voor het systeem kunnen zich uitsluitend mensen aanmelden uit de EU-landen en uit Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Van deelnemers wordt eenmalig een fotoscan gemaakt, waarbij 240 herkenningspunten van de iris op een chipkaart worden opgeslagen.

Als de reiziger zich meldt bij de camera, scant het identificatiesysteem het oog en zoekt vervolgens in een bestand of het de persoon herkent. Als dat het geval is, heeft de reiziger onmiddellijk vrije doorgang. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is fraude hiermee vrijwel uitgesloten.

De irisscan komt naast de gewone paspoortcontroles in de vertrek- en aankomsthallen. Schiphol denkt het nieuwe systeem vooral interessant is voor de ,,enkele tienduizenden reizigers'' die minimaal tien keer per jaar vliegen. De chipkaart wordt gekoppeld aan een `loyaliteitskaart' die de reiziger nog meer voordelen moet bieden, zoals snellere controle op handbagage voor reizigers binnen het zogenoemde Schengen-gebied. Hoeveel de kaart de reizigers gaat kosten, is nog onbekend.