Internationaal

LONDEN

De effectenbeurs in Londen begon de dag vanmorgen positief gestemd. De koersstijging werd aangevoerd door Marconi, producent van telecomonderdelen. In juli was het fonds nog de gebeten hond op de beurs na het bekendmaken van negatieve vooruitzichten. Het bedrijf waarschuwde dat een omzetdaling van 15 procent tot maart 2002 zal leiden tot een daling van de operationele winst met 50 procent, ondanks een geplande inkrimping van het personeelsbestand met 10.000 werknemers. Volgens zakenblad the Sunday Business van het afgelopen weekeinde, gaat het concern binnenkort niet-kernactiviteiten afstoten. Beleggers beloonden dit nieuws vanochtend met een plus van ruim 4 procent. De Britse FTSE-index stond tegen het middaguur op 5.293 punten, een verlies van 49,1.

FRANKFURT

In Frankfurt was het beeld verdeeld. Een van de uitschieters was Bayer. Het fonds profiteerde van berichtgeving over zijn medicijnendivisie. Volgens the Sunday Telegraph zou GlaxoSmithKline interesse hebben in deze matig draaiende tak van Bayer. Het bedrijf zou er zo'n 15 miljard dollar (36 miljard gulden) voor over hebben. Bayer zou ook van de divisie afwillen vanwege de onrust over zijn cholesterolverlagende middel Lipobay/Baycol. Dankzij dit nieuws steeg Bayer aanvankelijk ruim 3 procent. De toonaangevende DAX-index noteerde rond het middaguur een min van 91,08 punten.

PARIJS

Het Franse hotelbedrijf Accor stond vanmorgen in de aandacht van beleggers. De eigenaar van verschillende hotelketens ging omhoog nadat het bekend worden van een gunstig rapport over de hotelbranche. Uit onderzoek van Andersen bleek dat steden als Parijs, Milan en Barcelona in trek waren bij reizigers. Dit jaar, tot de maand juni, zagen de Europese hotelketens hun omzetten gemiddeld toenemen met 4 procent. Accor kreeg er daarop 1,5 procent bij. De beursgraadmeter CAC noteerde na het middaguur 4.728 punten, 49,30 in de min.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag verder omlaag gegaan. De Nikkei-index sloot met een verlies van 187,60 punten (1,6 procent) op 11.257,94, het laagste niveau sinds december 1984. Tot de weinige winnaars behoorde Fujitsu. Het informaticaconcern liet weten 16.400 van de 180.000 banen te schrappen en zag die ingreep beloond met een koersstijging van 2,8 procent. De meeste andere technologiefondsen sloten in de min, vooral als gevolg van de val van de Amerikaanse Nasdaq-beurs op vrijdag. Zo verloor Toshiba ruim 4 procent, en bereikte daarmee zijn laagste koers sinds 30 oktober 1998. Het bedrijf, een van de grootse chipmakers, meldde dat zijn semiconductors-activiteiten het eerste half jaar een operationeel verlies zal leiden als gevolg van dalende marktprijzen.