Hockeysters verslaan Spanje en Argentinië

Na twee krappe overwinningen, op achtereenvolgens Spanje (2-1) en Argentinië (2-1), bezetten de Nederlandse hockeysters de tweede plaats bij het toernooi om de Champions Trophy in Amstelveen. Australië gaat na twee speelronden op basis van een beter doelsaldo aan de leiding bij het jaarlijkse toernooi tussen de zes sterkste hockeylanden ter wereld. De olympisch kampioen versloeg Nieuw-Zeeland (5-1) en China (3-0).

Titelverdediger Nederland dankte de zege op Argentinië gisteren aan een sterke eerste helft, waarin de ploeg al na drie minuten op voorsprong kwam door een strafcorner van specialiste Van den Boogaard. Tien minuten voor rust verdubbelde Booij de score door een uithaal van aanvalster Donners van richting te veranderen.

In de tweede helft betaalde Nederland de tol voor de krachtsinspanningen en viel het elftal ver terug. Toch wist Argentinië, in de laatste vier ontmoetingen nog te sterk voor Nederland, geen bres te slaan in het hechte verdedigingsduo Deiters-Van den Boogaard.

Argentinië, winnaar van olympisch zilver, scoorde in de 54ste uit de vierde korte hoekslag tegen. Een variant werd door de vrijgespeelde Gulla koelbloedig afgerond. Na de tegentreffer maakte Nederland dankbaar gebruik van de ruimte die ontstond door het Argentijnse aanvalsspel. Cornelis verzuimde drie keer te scoren.

Ondanks een teleurstellende tweede helft was bondscoach Lammers tevreden over het vertoonde spel, nadat zijn jeugdige formatie een dag eerder tegen Spanje nog gebukt ging onder de spanning. Twee doelpunten van routinier Donners voorkwamen een valse start voor het elftal dat nog slechts negen speelsters telt die vorig najaar in Sydney actief waren bij de Spelen.

De strafcorner rendeerde met een percentage van dertig als vanouds. Op last van Lammers oefenden specialisten Van den Boogaard (schot) en Boomgaardt (push) veelvuldig aan de zijde van Bovelander en `cornercoach' Siepman. Volgens Lammers blijven Australië en Argentinië de favorieten voor de eindzege. ,,Maar we zijn dichterbij dan we vooraf dachten.''

China (vrouwen) en Duitsland (mannen) zijn volgend jaar gastheer van het toernooi om de Champions Trophy. Dat heeft de internationale hockeyfederatie (FIH) zaterdag besloten in Amstelveen. De FIH moest een nieuwe keuze maken nadat de Belgische hockeybond zich wegens financiële problemen had teruggetrokken.

Het vrouwentoernooi wordt in de voormalige Portugese kolonie Macau gehouden. De mannen spelen in Keulen. Het is de tweede keer dat China een internationaal hockeytoernooi organiseert. Eerder gebeurde dat in 1990 bij de Aziatische Spelen.