Feyenoord met Van Hooijdonk in balans

Met Pierre van Hooijdonk in de punt van de aanval heeft Feyenoord al na één wedstrijd de balans gevonden die het vorig seizoen miste. In een uitverkochte Kuip kleineerden de Rotterdammers gisteren stadgenoot Sparta met 5-0. In de aanloop naar de duels tegen Roda JC (woensdag in Kerkrade) en Ajax (zondag in Rotterdam) werkte de nieuwe koploper Feyenoord met succes aan het zelfvertrouwen.

Feyenoord-coach Bert van Marwijk liet vorig jaar bijna wekelijks een andere aanvaller naast de Deen Jon Dahl Tomasson opdraven. Zo fungeerden de Rus Igor Kornejev, de Zweed Johan Elmander en de Ier David Connolly als eindstation van de Rotterdammers. Geen van hen kon Feyenoord van het predikaat `moeilijk scorende ploeg' afhelpen. Na een sterk eerste deel van het seizoen verloor Feyenoord na de winterstop het zelfvertrouwen en de titelstrijd.

In de openingswedstrijd tegen Sparta bewees de van Benfica overgekomen Van Hooijdonk dat hij het type aanvaller is waar Feyenoord zo lang naar gezocht heeft. Van Hooijdonk werkte hard, was bij vrijwel elke aanval betrokken en heerste in de lucht. De 31-jarige had als aanspeelpunt een groot aandeel in de zege van Feyenoord. De grote kracht van Van Hooijdonk is vooral dat hij anderen beter laat spelen.

Met Van Hooijdonk in de punt van de aanval is het spel van Feyenoord veel verrassender en gevaarlijker geworden. Aan de zijkanten kunnen Bonaventure Kalou en Leonardo (of Ebi Smolarek) met hun bevliegingen voor gevaar zorgen, terwijl Tomasson in het centrum rondom Van Hooijdonk zwermt. Met name de wisselwerking tussen Van Hooijdonk en Tomasson verliep gisteren bij vlagen uitstekend. De Deen, die vorig jaar veel kritiek kreeg omdat hij niet doeltreffend genoeg was, maakte tegen het zwak verdedigende Sparta drie van de vijf doelpunten.

Van Hooijdonk, die als topscorer naar Rotterdam werd gehaald, heeft zelf nog niet in belangrijke wedstrijden voor Feyenoord gescoord. In de oefenwedstrijden tegen Benfica, Real Sociedad en Southampton kon de spits net als gisteren tegen Sparta zijn kansen niet benutten. Zorgen maakt Van Hooijdonk zich daar niet over. ,,Iedereen die naast mij speelt zou meer doelpunten maken dan ik'', zei Van Hooijdonk na afloop in de catacomben van De Kuip. ,,Ik wil natuurlijk zelf graag scoren, maar ik ben ook heel tevreden als het gaat zoals tegen Sparta. Tomasson scoorde drie keer. Dan hoef ik zelf er niet één te maken.''

In de 27ste minuut kreeg Van Hooijdonk wel een uitgelezen mogelijkheid om zijn eerste doelpunt voor Feyenoord te maken. Onder luid gejuich van het publiek meldde hij zich om de door scheidsrechter Ruud Bossen toegekende strafschop na een overtreding van Winter op Tomasson te nemen. Sparta-doelman Frank Kooiman keerde de inzet van Van Hooijdonk echter, die vervolgens de rebound tegen de onderkant van de lat kogelde. Zes seizoenen geleden had Van Hooijdonk bij Celtic voor het laatst een strafschop gemist.

Van Marwijk speelde gisteren bijna met zijn ideale basiselftal tegen Sparta. Doelman Jurek Dudek had een verdediging voor zich bestaande uit Bret Emerton, Ferry de Haan, Kees van Wonderen en Tomasz Rzasa (zijn van Roda gekomen vervanger Ramon van Haaren is geblesseerd). Paul Bosvelt, Patrick Paauwe, Kalou, Tomasson en Van Hooijdonk kunnen ook rekenen op een vaste plaats in het eerste elftal. Alleen op links moet Van Marwijk nog een keuze maken tussen Smolarek en Leonardo. In de voorbereiding kreeg Smolarek de voorkeur, maar tegen Sparta mocht publieksspeler Leonardo beginnen. Leonardo was een van de weinige Feyenoorders die gisteren niet sterk speelde.

Feyenoord domineerde het duel tegen Sparta vanaf het begin. In de twaalfde minuut kwam Feyenoord op voorsprong nadat Tomasson een pass van Van Hooijdonk op zijn borst opving en de bal vervolgens achter de onzekere Kooiman kogelde. Sparta kreeg binnen de minuut de mogelijkheid de gelijkmaker op het scorebord te brengen, maar ex-Feyenoorder Regi Blinker faalde toen hij oog in oog met Dudek stond.

Tien minuten na de openingstreffer maakte de sterk spelende Australiër Bret Emerton de 2-0 door een hoekschop van Patrick Paauwe binnen te koppen. Middenvelder Paul Bosvelt besliste het duel in de 55ste minuut door een pass van Tomasson af te ronden: 3-0. Tien minuten voor tijd kwam de wedstrijd door het debuut van de Japanner Shinji Ono weer tot leven. Tientallen Japanse fotografen en journalisten waren getuige van het competitiedebuut van de 21-jarige middenvelder. Op de tweede ring juichte een groep Japanse supporters de nieuwe nummer veertien van Feyenoord toe.

In de korte tijd dat Ono tegen Sparta op het veld stond, liet de kleine Japanner zien dat hij naast zijn grote commerciële waarde ook op sportief gebied zijn inbreng bij Feyenoord kan hebben. Zowel bij de 4-0 als bij de 5-0 stond Ono met passes aan de basis van de door Tomasson gemaakte doelpunten.

Het contrast tussen Feyenoord en het Sparta van Frank Rijkaard is groot. Met Michel Langerak naast Blinker in de aanval was Sparta tot niet veel meer in staat dan het uitdelen van enkele plaagstootjes. De in het betaald voetbal debuterende hoofdtrainer vond dat zijn spelers hadden ,,gestreden voor wat ze waard waren''. Als Rijkaard dat meende, zal zijn ploeg het nog moeilijk krijgen om de nacompetitie te ontlopen.